Obilježene 23. obljetnica bojne Zrinski i 20. obljetnica 1. hrvatskog gardijskog zdruga (Foto)

0
958

SUBOTA, 05.04.2014.

U organizaciji Udruge ratnih veterana 1. hrvatskog gardijskog zdruga, obilježena je u Zagrebu 5. travnja 2014. godine 23. obljetnica bojne Zrinski i 20. obljetnica 1. hrvatskog gardijskog zdruga, nekadašnjih najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske.

Euharistijsko slavlje za poginule i umrle hrvatske branitelje iz bojne Zrinski, 1. HGZ-a, specijalnih postrojbi i 8. lakojurišne brigade predvodio je vojni kapelan iz Petrinje don Milenko Majić. Koncelebrirali su don Josip Stanić, biskupski vikar za pastoral Vojnog ordinarijata, o. Zoran Vujčić, vojni kapelan Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ u Zagrebu, don Ivan Marijanović, salezijanac i stalni đakon vlč. Božo Šutalo. Uz mnogobrojne članove obitelji poginulih i branitelje, pripadnike 1. HGZ-a pristigle iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na misnom slavlju, procesiji, polaganju vijenaca i zajedničkom druženju sudjelovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja  pukovnik Dražen Ressler, zapovjednik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadni general Slaven Zdilar, umirovljeni generali Ante Gotovina, Krešimir Ćosić, Mile Ćuk, Ivica Tolić, Ivan Kapular, Tomo Medved i domaćin, predsjednik URV 1. HGZ-a Milenko Filipović.

Don Milenko Majić je u propovijedi podsjetio na trenutke početka Domovinskog rata kada je hrvatska mladost pokazala odlučnost i spremnost za obranu Domovine, a time na žrtvovanje za slobodu Domovine i svojih obitelji, unatoč osudama onih što su otišli i sa sigurne udaljenosti promatrali što Domovina proživljava, zagovarajući prihvaćanje dosadašnjeg načina života. Usporedio je tu situaciju kada prorok Jeremija upozorava izabrani narod na sva događanja koja će se dogoditi, a koja mu Bog objavljuje i razotkriva – narodu prijeti raspad, progonstvo i ropstvo zbog nevjernosti savezu s Bogom odnosno otpada od vjere svojih pradjedova i priklanjanja tuđinu, a sve zbog stjecanja položaja u društvu ili neke sitne koristi. Branitelji su ti koji su se suprotstavili odnarođivanju i ostali vjerni istinskom Bogu i tradiciji svoga naroda. Branitelji nisu prihvatili mogućnost odlaska u sigurnost i lagodnost života kakvu je mogao imati mladi čovjek, već su izabrali obuku u nekim priručnim kampovima i prihvatili odgovornost prema svome narodu i svojoj obitelji te su spremno prihvatili žrtvu. „Nijedan uspjeh nije došao bez žrtve. Žrtva je i sastavnica našeg kršćanskog života. Tu se očitovala vaša vjernost, hrabrost i odlučnost. I danas nakon 23 godine iza tih događanja, sjećajući se poginulih, umrlih i nestalih pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga možemo samo zastati i reći im hvala“, istaknuo je vojni kapelan Majić. Po primjeru Isusa koji svoju zadaću primljenu od Oca dovršava, i spašava čovjeka od ropstva u koje je upao i mi imamo i dalje zadaću promicati one vrijednosti, snagu i jedinstvo koje su nas krasile i koje su donijele rezultate, a za koje ste bili spremni položiti život, za koje su umirali naši branitelji. „…Nastavimo Domovinu izgrađivati na čvrstim temeljima u koje su ugrađeni životi naših poginulih, umrlih i nestalih prijatelja“, zaključio je kapelan Majić.

tekst i foto: Robert Ćaran

 www.vojni-ordinarijat-hr

Na proslavi obljetnice 1. hrvatskog gardijskog zdruga sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi, čime su odali priznanje, zahvalnost i dužno poštovanje bratskoj gardijskoj postrojbi, hrabrim pripadnicima 1. HGZ-a i svim specijalnim postrojbama MORH-a i GS OS RH iz čijih je dijelova nastala ova elitna postrojba.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here