Obilježena je 32. obljetnice vojne-redarstvene akcije “BRĐANI- 1991” i sudjelovanja GROMOVA u obrani Sunje

0
494

Početkom oružane agresije na Republiku Hrvatsku od strane agresorske JNA i srpskih terorističkih skupina, a nakon okupacije Dvora na Uni, Pounja, najvećeg dijela Banovine i Gline, te dovođenjem topničkih i tenkovskih snaga JNA i terorističkih četničkih hordi, nadomak Sunje, Topuskog i Petrinje, gdje je bila smještena i 622. motorizirana brigada JNA, Sisak je kao srce organiziranja obrane Banovinskog bojišta doveden u kolovozu 1991.godine u polu okruženje.
Zbog tako teške situacije koja je nastala na bojištu Siska, Zapovjednik svih oružanih snaga ovog područja Banovine i Korduna general Janko Bobetko, 21. kolovoza 1991.g. izdao je zapovijed za napad.
2. A brigada ZNG-e, 57. Samostalni bataljun i postrojbe MUP-a dobile su zadaću; slomiti obranu neprijatelja i odbaciti ga od prometnice Sisak – Sunja. Te osigurati sigurnu cestovnu komunikaciju Sisak-Sunja zbog uspostave čvrste obrane Sunje.
Sunja “Mali Vukovar” tako je u vrijeme Domovinskog rata nazivana Sunja bedem obrane prema Sisku. Sunja je obranjena od agresorskih hordi, zahvaljujući požrtvovnosti hrabrih i odvažnih sinova hrvatskog naroda.


I ovdje u Sunji pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi zajedno s mještanima Sunje i drugim postrojbama HV-e i policije dali su nemjerljiv doprinos u obrani ovog dijela naše domovine hrvatske. Postrojbe 2. gardijske brigade Gromovi činile su okosnicu obrane Sunje kao i šireg sunjskog područja od srpnja 1991.g.
Kada se spominje Sunja i Domovinski rat moramo se prisjetiti i legendarnog zapovjednika obrane Sunje generala Slobodana Praljka koji je podnio neizmjernu žrtvu za domovinu Hrvatsku.
U organizaciji UDRUGE RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Sisačko-moslavačke županije i Općine Sunja, 22. kolovoza 2023. godine obilježena je 32. obljetnice vojne-redarstvene akcije “BRĐANI-1991” i sudjelovanja GROMOVA u obrani Sunje.
I ove godine obilježavanje je započelo kod Spomen obilježja poginulim Gromovima na Brđani Cesti komemoracijom te je nastavljeno kod Spomen ploče poginulim GROMOVIMA na željezničkoj postaji u Sunji.
Mnogobrojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod oba spomen obilježja i odali počast poginulim Gromovima i svim hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Sunje.
Vijence su položili i svijeće zapalili;
Zajedničko izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medvede državni tajnik Darko Nekić, izaslanik ministra obrane Marija Banožića voditelj područnog odsjeka za poslove obrane Sisak Damir Vidaković, voditelj VETERANSKOG CENTRA PERTINJA Miroslav Lončar, izaslanstvo URV 2.GBR GROMOVI u kojem su bili Davor Smuđ, Vlado Kreti, Dubravko Petroviće, Milan Valentić, Ivanom Krupecom i Nenad Bužanić, USJP OSA Sisak, URV 57. SAMB “Marijan Celjak” i mnogobrojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu s županom Ivanom Celjakom.
Izaslanstvo MUPA i PU Sisačko-moslavačke u kojem su bili Izaslanik Načelnika PU SMŽ, Nikica Bartulović i Načelnik PP Sunja Ivan Barić.
Izaslanstvo općine Sunja na čelu sa načelnikom Grgom Dragičevićem.
Izaslanstvo 1. mehanizirane bojne Tigrovi koje je predvodio satnik Tihomir Kastmiler
Izaslanstvo 2. mehanizirane bojne Gromovi koje je predvodio satnik Mario Barišić
Zajedničke molitve kod oba spomen obilježja predvodio je policijski kapelan Don Ivo Borić.
U vojnoj akciji “Brđani” poginulo je pet pripadnika 2. A brigade ZNG-e, 2. pješačke bojne: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Osman Muratagić i Žan Marot.
Tijekom Domovinskog rata u obrani Sunje poginulo je više od sedamdeset hrvatskih branitelja od toga osam pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi; Drago Andreić, Milenko Dukić, Zlatko Hajenić, Josip Kuzmac, Mladen Legin, Tomislav Skender, Marko Somić i Tihomir Vranešić.
Foto: Sisačko-moslavačka županija, Milan Sarač
Tekst: Nenad Bužanić
https://www.smz.hr/aktualno/10178-32-obljetnica-vra-brdani
https://www.radio-banovina.hr/obiljezena-32-obljetnica-vojno-redarstvene-akcije-brdani

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here