Obilježena je 30. obljetnice vojne akcije “BRĐANI” i sudjelovanja Gromova u obrani Sunje

0
982

Početkom oružane agresije na Republiku Hrvatsku od strane agresorske JNA i srpskih terorističkih skupina, a nakon okupacije  Dvora na Uni, Pounja, najvećeg dijela Banovine i Gline, te dovođenjem topničkih i tenkovskih snaga JNA i terorističkih četničkih hordi, nadomak Sunje, Topuskog i Petrinje, gdje je bila smještena i 622. motorizirana brigada JNA, Sisak je  kao srce organiziranja obrane Banovinskog bojišta doveden  u kolovozu 1991.godine u polu okruženje.

Zbog tako teške situacije koja je nastala na bojištu Siska, Zapovjednik svih oružanih snaga ovog područja Banovine i Korduna  general Janko Bobetko, 21. kolovoza 1991.g. izdao je zapovijed za napad.

2. A brigada ZNG-e, 57. Samostalni bataljun i postrojbe MUP-a dobile su zadaću; slomiti obranu neprijatelja i odbaciti ga od prometnice Sisak – Sunja. Te osigurati sigurnu cestovnu komunikaciju Sisak-Sunja zbog uspostave čvrste obrane Sunje.

Sunja “Mali Vukovar” tako je u vrijeme Domovinskog rata nazivana Sunja bedem obrane prema Sisku. Sunja je obranjena od agresorskih  hordi, zahvaljujući požrtvovnosti hrabrih i odvažnih sinova hrvatskog naroda.

I ovdje u Sunji pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi zajedno s mještanima Sunje i  drugim postrojbama HV-e i policije  dali su nemjerljiv doprinos u obrani ovog dijela naše domovine hrvatske. Postrojbe 2. gardijske brigade Gromovi činile  su okosnicu obrane Sunje kao i šireg sunjskog područja od srpnja 1991.g.

Kada se spominje Sunja i Domovinski rat moramo se prisjetiti i legendarnog zapovjednika obrane Sunje generala Slobodana Praljka koji je podnio neizmjernu žrtvu za domovinu Hrvatsku.

U organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Podružnice Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i Općine Sunja, 22. kolovoza  2021. godine obilježena je 30. obljetnice vojne akcije “BRĐANI” i sudjelovanja Gromova u obrani Sunje.

I ove godine obilježavanje je započelo kod Spomen obilježja poginulim Gromovima na Brđani Cesti komemoracijom te je nastavljeno  kod Spomen ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji u Sunji.

Mnogobrojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod oba spomen obilježja i odali počast poginulim Gromovima i svim hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Sunje.

Vijence su položili i svijeće zapalili;

Zajedničko izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu sa državnim tajnikom Darkom Nekićem, Ministarstva obrane na čelu sa Glavnim inspektorom obrane MORH, jednim od ratnih zapovjednika 2.GBR generalpukovnikom Dragom Matanovićem, URV 2.GBR Gromovi na čelu sa Ivanom Krupecom i Nenadom Bužanićem, USJP OSA Sisak i URV 57. SAMB “Marijan Celjak”

Zamjenik zapovjednika KoV general bojnik Tihomir Kundid jedan od ratnih zapovjednika niza postrojbi 2.GBR Gromova.

Izaslanstvo 2. mehanizirane bojne Gromovi koje je predvodio satnik Zlatko Klarić,

Izaslanstvo 1. mehanizirane bojne Tigrovi koje je predvodio satnik Tihomir Kastmiler

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu s zamjenikom župana Mihaelom Jurićem

Izaslanstvo općine Sunja  na čelu sa  načelnikom Grgom Dragičevićem.

Predstavnici policijske postaje  Sunja.

Mnogobrojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U ime URV 2. GBR Gromovi prigodnim pozdravnim riječima kod spomenika u Sunji sve je pozdravio dopredsjednik udruge i predsjednik Ivan Krupec.

Sve je pozdravio i prigodnim riječima obratio se zamjenik župana Mihael Jurić.

Sve je pozdravio i evocirao siječanja obrane Sunje i tadašnji zapovjednik  2. Bojne Gromova “BANIJSKE OLUJE” a sada izaslanik Ministarstva obrane Glavni inspektor obrane MORH, jednim od ratnih zapovjednika 2.GBR generalpukovnik Drago Matanović.

Na kraju sve je pozdravio Darko Nekić državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja zahvalio se svim hrvatskom braniteljima posebno pripadnicima 2. GBR Gromovi ali i svom hrvatskom narodu ovog područja hrvatske Posavine i Banovine što su učinili u Domovinskom ratu  u obrani Republike Hrvatske.

Zajedničke molitve kod oba spomen obilježja predvodio je policijski kapelan Don Ivo Borić.

U vojnoj akciji “Brđani” poginuli su pripadnici 2. A brigade ZNG-e, 2. pješačke bojne: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Osman Muratagić i  Žan Marot.

Tijekom Domovinskog rata u obrani Sunje poginulo je više od sedamdeset hrvatskih branitelja od toga 9 pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi; Drago Andreić, Milenko Dukić, Zlatko Hajenić, Josip Kuzmac, Mladen Legin, Tomislav Skender, Gordan Osonički, Marko Somić i Tihomir  Vranešić.

Foto: Siniša Vidović i Predrag Begić

Tekst: Nenad Bužanić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here