Obilježena je 29. obljetnice vojne akcije “Brđani” i sudjelovanja Gromova u obrani Sunje

0
964

Početkom oružane agresije na Republiku Hrvatsku od strane agresorske JNA i srpskih terorističkih skupina, a nakon okupacije  Dvora na Uni, Pounja, najvećeg dijela Banovine i Gline, te dovođenjem topničkih i tenkovskih snaga JNA i terorističkih četničkih hordi, nadomak Sunje, Topuskog i Petrinje, gdje je bila smještena i 622. motorizirana brigada JNA, Sisak je  kao srce organiziranja obrane Banovinskog bojišta doveden  u kolovozu 1991.godine u polu okruženje.
Zbog tako teške situacije koja je nastala na bojištu Siska, Zapovjednik svih oružanih snaga ovog područja Banovine i Korduna  general Janko Bobetko, 21. kolovoza 1991.g. izdao je zapovijed za napad.
2. A brigada ZNG-e, 57. Samostalni bataljun i postrojbe MUP-a dobile su zadaću; slomiti obranu neprijatelja i odbaciti ga od prometnice Sisak – Sunja. Te osigurati sigurnu cestovnu komunikaciju Sisak-Sunja zbog uspostave čvrste obrane Sunje.
Sunja “Mali Vukovar” tako je u vrijeme Domovinskog rata nazivana Sunja bedem obrane prema Sisku. Sunja je obranjena od agresorskih  hordi, zahvaljujući požrtvovnosti hrabrih i odvažnih sinova hrvatskog naroda.
I ovdje u Sunji pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi zajedno s mještanima Sunje i  drugim postrojbama HV-e i policije  dali su nemjerljiv doprinos u obrani ovog dijela naše domovine hrvatske. Postrojbe 2. gardijske brigade Gromovi činile  su okosnicu obrane Sunje kao i šireg sunjskog područja od srpnja 1991.g.
Kada se spominje Sunja i Domovinski rat moramo se prisjetiti i legendarnog zapovjednika obrane Sunje general Slobodana Praljka kojemu upućujemo posebni pozdrav a koji i danas podnosi žrtvu za domovinu Hrvatsku.
U organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Podružnice Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i Općine Sunja, 22. kolovoza  2020. godine obilježena je 29. obljetnice vojne akcije “Brđani” i sudjelovanja Gromova u obrani Sunje.
I ove godine obilježavanje je započelo kod Spomen obilježja poginulim Gromovima na Brđani Cesti komemoracijom te je nastavljeno  kod Spomen ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji u Sunji.
Mnogobrojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod oba spomen obilježja i odali počast poginulim Gromovima i svim hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Sunje.
Vijence su položili i svijeće zapalili;
Zajedničko izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medvedom, Sisačko-moslavačke županije na čelu s županom Ivom Žinićem, URV 2.GBR Gromovi na čelu sa Nenadom Bužanićem, USJP OSA Sisak i URV 57. SAMB “Marijan Celjak”
Izaslanstvo općine Sunja  predvodio je načelnika Grgom Dragičevićem s predsjednikom OV Daliborom Medvedom.
Izaslanstvo 2. mehanizirane bojne Gromovi koje je predvodio pukovnik Ivan Radić. Predstavnici policijske postaje  Sunja, te  mnogobrojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
U ime URV 2. GBR Gromovi prigodnim pozdravnim riječima kod spomenika u Sunji sve je pozdravio dopredsjednik udruge i predsjednik Podružnice Sisačko-moslavačke županije Nenad Bužanić.
Sve je pozdravio i prigodnim riječima obratio se i župan Ivo Žinić.
Na kraju sve je pozdravio potpredsjednik vlade i ministar Ministarstva hrvatskih branitelja Tomo Medved, zahvalio se svim hrvatskom braniteljima posebno pripadnicima 2. GBR Gromovi ali i svom hrvatskom narodu ovog područja hrvatske Posavine i Banovine što su učinili u Domovinskom ratu  u obrani Republike Hrvatske.
Zajedničke molitve kod oba spomen obilježja predvodio je dopredsjednik podružnice Branko Kolarić.
U vojnoj akciji “Brđani” poginuli su pripadnici 2. A brigade ZNG-e, 2. pješačke bojne: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Osman Muratagić i  Žan Marot.
Tijekom Domovinskog rata u obrani Sunje poginulo je više od sedamdeset hrvatskih branitelja od toga 9 pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi; Drago Andreić, Milenko Dukić, Zlatko Hajenić, Josip Kuzmac, Mladen Legin, Tomislav Skender, Gordan Osonički, Marko Somić i Tihomir  Vranešić.
Foto: Siniša Vidović
Tekst: Nenad Bužanić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here