Obilježena 435. obljetnica hrvatskog junaštva u Gvozdanskom (Foto)

0
1108

 

U organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva i suorganizaciji Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba upriličen je IV. Spomen pohod – hodočašće u Gvozdansko. Točno na 435. obljetnicu bitke u Gvozdanskom, na ovu značajnu hrvatsku ratnu i vojnu obljetnicu unatoč lošim vremenskim uvjetima, 13. siječnja 2013. godine okupio se veliki broj hodočasnika pristiglih iz gotovo svih krajeva Hrvatske, od Međimurja, Slavonije, Hrvatskog Zagorja, Banovine i Dalmacije. Na Spomen pohodu – hodočašću sudjelovao je i veliki broj hrvatskih branitelja, a među njima u značajnom broju i ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“, članovi URV 2. gbr „Gromovi“ pristigli iz Karlovca, Slunja, Zagreba, Dugog Sela, Velike Gorice, Siska i Petrinje. Lijepo je bilo vidjeti da je nekoliko Gromova povelo svoje supruge i djecu.

Na hodočašću je sudjelovao i umirovljeni načelnik Glavnog stožera OS RH, general Josip Lucić.

U dupkom punoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, te još većim brojem hodočasnika na prostoru ispred crkve misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz suslavitelje sisačkog biskupa mons. Vladu Košića, župnika Stjepana Filipeca, petrinjskog vojnog kapelana Milenka Majića, te nekoliko svećenika sisačke biskupije.

Na početku Mise pozdravljajući okupljene, biskup Košić podsjetio je kako se na današnji dan prije 435 godina ovdje zbio neviđen događaj, hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog premca, te kako su nakon tromjesečne Turske opsade hrabri hrvatski branitelji utvrde Gvozdansko svi izginuli, smrznuti na zidinama grada. „Ovdje je nadahnuće da se i mi danas trebamo hrabro boriti za Domovinu, danas, kad to više nije, hvala Bogu, oružana borba, ali je neprestana borba za ono što je dobro, pošteno, pravedno, istinito i vrijedno“, rekao je biskup Košić i podsjetio da su tu Hrvati ginuli i u Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu. „Na taj način Gvozdansko objedinjuje sve te naše teške narodne tragedije, ali i ponos i hrabrost te nam poručuje da usprkos svim nedaćama, agresiji i nasilju, koje i danas podnose hrvatski ljudi, u nama treba prevladati hrabrost i ponos, da bismo svi bili dionici i hrvatske pobjede“, dodao je biskup Košić.

Biskup Jezerinac je u propovijedi istaknuo kako je teško u povijesti naroda naći primjere hrabrosti i junaštva kao što su to pokazali branitelji Gvozdanskog. Potom je usporedio izraelsku Masadu i Gvozdansko, gdje mladi vojnici na Masadi polažu prisegu vjernosti Domovini. Ono što je Židovima Masada to bi nama Hrvatima trebalo biti Gvozdansko. „Dok drugi narodi posvećuju svoju pozornost svojim nacionalnim vrijednostima i ljudima koji su ostavili duboki pečat u njihovom životu, teško ćete naći narode koji tako brzo zaboravljaju svoje Masade i svoje velikane kao što ih mi zaboravljamo. „Isus je osudio polovičnost kada je rekao da nitko ne može služiti dvojici gospodara. Mrtvi branitelji Gvozdanskog, kao i poginuli branitelji iz Domovinskog rata nas obvezuju da ne budemo polovični, da budemo hrabri i da se ne predajemo kad su u pitanju evanđeoska načela, da ne klečimo pred svijetom i Europom, nego da budemo uspravni.“ Imamo se čime pohvaliti – našom kršćanskom baštinom i osobito vjerom, ali i obvezu  čuvati ju i prenositi na buduća pokoljenja. Biskup je propovijed završio pjesmom Augusta Šenoe „Budi svoj“, naglasivši da nam to poručuju i gvozdanski branitelji i pokojni hrvatski branitelji.

Nakon Mise održana je prigodna komemoracija na spomen obilježju poginulim i ubijenim Hrvatima Gvozdanskog. Mnogobrojna izaslanstva domoljubnih, braniteljskih i udruga povijesnih postrojbi položili su vijence i zapalili svijeće. Vijence su položili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije i općine Dvor. U ime Gromova vijenac su položili i zapalili svijeću članovi Podružnica Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Molitvu za pokojne predvodio je biskup Vlado Košić. Prigodnim pozdravima i govorima obratili su se mnogi govornici. Kao predstavnik postrojbe koja je u operaciji „Oluja“ oslobađala Banovinu, pozdravnim govorom obratio se nazočnima i umirovljeni brigadir Mile Krišto, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Publicist i povijesni istraživač Damir Borovčak, idejni začetnik Spomen pohoda – hodočašća u Gvozdansko te pisac knjige „Gvozdansko – hrvatsko velejunašto bez svjetskog uzora“ u znak zahvalnosti i počasti pred svima je poklonio svoju knjigu Udruzi ratnih veterana 2. gbr Gromovi, braniteljima koji su zatvorili stranicu ratne i vojne povijesti Gvozdanskog i zahvaljujući kojima se danas na ruševinama slavne utvrde slobodno vijori hrvatski stijeg.

Nakon komemoracije uslijedio je ručak i druženje hodočasnika.

Fotogalerija :

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here