Obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 3. pješačke bojne „Banska Legija“

Dana 24. lipnja 2023.g., u Duga Resi, URV 2. gbr. „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije, obilježila je 32. obljetnicu ustrojavanja 3. pješačke bojne „Banska Legija“ te 16. obljetnicu Udruge.

Obilježavanje je započelo hrvatskom himnom te minutom tišine za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, nakon čega je pročitana prigodna pjesmica, te se potom pristupilo polaganju vijenaca i paljenju lampiona ispred spomenika poginulim „Gromovima“ iz 3. bojne, te sa područja Karlovačke, Ličko senjske i Primorsko goranske županije kod Učeničkog doma. Najprije su vijenac položili i upalili lampione, obitelji naših poginulih i umrlih „Gromova“ sa  izaslanstvom URV „Gromovi“ i „Crne Mambe“ predvođeno  zapovjednicima 3.bojne; g. Draženom Dakić, g. Slavkom Franc i g. Ivanom Mandić, Udruga obitelji poginulih branitelja karlovačke županije predvođena predsjednicom g. Anđom Perak te Udruge roditelja karlovačke i primorsko goranske županije. Nakon njih je vijenac položio izaslanik Ministarstva HB, g. Andrija Potnar, a potom su redom lampione upalili izaslanik zapov. HKoV-e; pukovnik Nenad Stražanac, zamjenik zap. bojne „Gromovi“; bojnik Mirko Muhek sa izaslanstvom, izaslanstvo karlovačke županije predvođeno g. Karmen Martišković, saborska zastupnica g. Maja Bujević, izaslanstvo grada Duga Rese, predvođeno gradonačelnikom g. Tomislavom Boljar, izaslanik grada Karlovca; predsjednik grad. vijeća g. Marin Svetić, načelnik općine Barilović; g. Dražen Peraković izaslanik grada Slunja g. Franjo Cindrić, te udruge proistekle iz domovinskog rata; UHBDR Slunj – Cetingrad, UBDR Plitvička Jezera, Udruga satnije „Rebelsi“, Udruga 110. brigade HV Karlovac te Udruga 1. gbr. „Tigrovi“.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja lampiona najprije je vojni kapelan pri ZHKoV-e Ivan Blaževac, održao kraću molitvu ispred spomenika a nakon toga su se svi u mimohodu uputili u crkvu „Sv. Antuna Padovanskog“ gdje je kapelan Blaževac, predvodio Svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Po završetku Svete mise svi sudionici su se uputili u Hotel Duga Resa, gdje je održana svečana akademija, koja je započela himnom, te minutom tišine i prikazom slika „slajdova“ poginulih i nestalih pripadnika „Gromova“ iz 3. bojne kao i poginulih i nestalih Gromova sa područja, Primorsko goranske, Ličke županije i Karlovačke županije. Na svečanosti su se nazočnima prigodnim govorima obratili; predsjednik Karlovačke Podružnice, g. Milan Valentić, dogradonačelnica domaćina i pokrovitelja obilježavanja grada Duga Rese, g. Katarina Srakočić, dopredsjednik URV „Gromovi“ g. Nenad Bužanić te predsjednik GV grada Karlovca g. M. Svetić. Povjesnicu bojne pročitala je kćer našeg poginulog „groma“; g. Dijana Duvnjak, njena sestra g. Milana Pušić je vodila cjelodnevni program a njihove kćeri Ema Duvnjak i Eva Kolar su pročitale nekoliko prigodnih pjesmica tijekom obilježavanja. “Na svečanosti je u znak zahvalnosti za pomoć i dobru suradnju tijekom proteklih godina našoj Udruzi, uručena monografija dogradonačelnici g. Duga Rese; g. Katarini Srakočić.

Po završetku svečanog dijela svi sudionici su nastavili druženje uz skromni domjenak koji su pripremili djelatnici Hotela Duga Resa u suradnji s Karlovačkom Podružnicom Gromova.

Dražen Marčić