Obilježena 30.obljetnica obrane „Turanjskog mosta“ i 30. obljetnica sudjelovanja 3. pješačke bojne na karlovačko dugoreškom bojištu

Dana 10. listopada 2021.g, URV 2. gbr. „Gromovi“ Podružnica karlovačke županije, obilježila je 30. obljetnicu obrane „Turanjskog mosta“ i 30. obljetnicu sudjelovanja 3. pješačke bojne na karlovačko dugoreškom bojištu.

Obilježavanje je započelo intoniranjem himne i minutom tišine za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje nakon čega se je pristupilo polaganju vijenaca i svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima karlovačke županije na Turnju. Vijenac je položilo izaslanstvo URV 2.gbr.“Gromovi“, predvođeno predsjednikom udruge g. Ivanom Krupec, zajedno sa članovima obitelji poginulih „Gromova“, te Udrugom OPHBKŽ predvođeno predsjednicom Anđom Perak.

Nakon njih su vijenac položili izaslanik ministra obrane; general bojnik Tihomir Kundid i izaslanica min. Hrv. branitelja g. Melita Lauš. Potom su svijeće upalili i položili; načelnik PU karlovačke g. Darko Bratić, 2. mehanizirana bojna bojna „Gromovi“ predvođena por. Palajsom, županica karl. županije, g. Martina Furdek Hajdin, gradonačelnici Karlovca i Duga Rese; g. Damir Mandić i g. Tomislav Boljar, izaslanik grada Slunja g. Tomo Magdić, te braniteljske udruge proistekle iz dom. rata; Braniteljska udruga policijske ispostave Barilović, URV 1. gbr. „Tigrovi“, USP „Grom“ iz Karlovca, VOMP Karlovac, branitelji Slunja i Plitvičkih Jezera, te uduga “klub žena iz dom. rata 110. brigade. Po završetku polaganja svijeća vojni kapelan pri ZHKoV-e, velečasni Ivan Blaževac je održao molitvu kod spomenika.

Nakon toga svi prisutni su se uputili u crkvu „Blaženog Alojzija Stepinca“ na Turnju, gdje je velečasni Ivan Blaževac predvodio misno slavlje uz koncelebraciju fra Ivana Šarića, za sve poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje.

U Domu HV „Zrinski“ u Karlovcu, je priređen prigodni program koji je vodila g. Milana Pušić, kći poginulog pripadnika Gromova. Započeo je hrvatskom himnom u izvedbi članica „KUD Pavurija“ iz Duga Rese, koje su nakon toga tijekom svečanosti u nekoliko navrata otpjevale par prigodnih pjesmica. Nakon toga je minutom tišine odana počast svima koji su dali živote za domovinu, te puštene slike (slajdovi) poginulih pripadnika „Gromova“ karlovačke podružnice. Povjesnicu 3. pješačke bojne „Banska Legija“ u borbama na karlovačko dugoreškom području pročitala je Dijana Dorma Duvnjak.

Uzvanicima su se na svečanosti, prigodnim govorima obratili predsjednik karlovačle podružnice g. Milan Valentić, predsjednik URV „Gromovi“ g. Ivan Krupec, predsjednik gradskog vijeća grada Karlovca g. Marin Svetić te izaslanik ministra obrane general bojnik Tihomir Kundid. Po završetku svečanog dijela za sve uzvanike je priređen skromni domjenak.

URV 2.gbr. Gromovi PKŽ

Tajnik: Dražen Marčić