Obilježena 30. godišnjica pogibije Zlatka Planinca-Patka

0
728

Povodom 30.godišnjice pogibije hrvatskog viteza Zlatka Planinca – Patka, u njegovom rodnom mjestu Mračinu, opć. Netretić, članovi njegove obitelji, URV 2. gbr. Gromovi Karlovačke Podružnice te članovi DVD „Mračin“ čiji je pokojni Zlatko bio član, organizirali su dana 7. svibnja 2022.g., sjećanje na Zlatka u vatrogasnom domu .

Obilježavanje je započelo paljenjem lampiona na posljednjem počivalištu Zlatka Planinca na mjesnom groblju u mjestu Dubravci. Lampione je najprije upalila obitelj pokojnog Zlatka, te nakon toga članovi DVD Mračin i URV 2. gbr. Gromovi Podružnica Karlovačke županije.

Nakon toga je član Karlovačke Podružnice g. Ivan Martišković predvodio kratku molitvu kod grobnog mjesta. Potom su se svi zajedno uputili pred vatrogasni dom u Mračinu gdje su ispod ploče s imenom pokojnog Zlatka koja se nalazi na zidu, položeni vijenci i upaljene svijeće. Odavanje počasti pred domom je započelo intoniranjem hrvatske himne i minutom tišine, za pokojnog Zlatka kao i za sve hrvatske branitelje poginule, nestale i umrle.

Najprije je lampion upalila obitelj pokojnog Zlatka, nakon toga su zajednički vijenac položili predsjednik URV 2. gbr. Gromovi, g. Ivan Krupec i predsjednik DVD „Mračin“ dr. Ivan Frketić, te lampione upalili gradonačelnik grada Duga Rese, g. Tomislav Boljar, načelnik općine Netretić, g.Marijan Peretić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja grada Karlovca, g. Marija Pavičić te izaslanstvo Livanjske zajednice grada Zagreba predvođeno g. Stipom Franićem. Nakon polaganja vijenaca i lampiona, pater Filip Vicić iz Župe Novigrad na Dobri je održao kratku molitvu.

Poslije toga svi zajedno su se uputili u prostorije doma gdje je pater Filip Vicić predvodio Svetu misu, za poginulog Zlatka Planinca, te sve hrvatske branitelje. Po završetku Svete mise se pristupilo svečanom dijelu gdje su se nazočnima obratili predsjednik Karlovačke Podružnice g. Milan Valentić koji je predvodio cjelodnevni protokol obilježavanja, počasni predsjednik DVD Mračin g. Josip Petrunić koji je bio i inicijator postavljanja ploče za pokojnog Zlatka, g. Boris Jacović iz URV Gromovi, koji je bio neposredni zapovjednik pokojnom Zlatku u trenutku pogibije, te rekao nekoliko riječi o tome potresnom trenutku i Zlatku kao borcu, predsjednik URV 2.gbr. Gromovi g. Ivan Krupec te načelnik općine Netretić g.Marijan Peretić, koji su zahvalili na svemu što članovi Udruge, vatrogasci i mještani Mračina ne zaboravljaju hrvatske viteze.Na kraju se sestra poginulog Zlatka g. Verica Fudurić obratila nazočnima kratkim životopisom o pokojnom bratu do odlaska u gardu te zahvalila svim nazočnima na tome što se prisjećaju i nisu zaboravili na njenog brata. Životopis o pokojnom Zlatku je pročitao tajnik Karlovačke podružnice g. Dražen Marčić.

U znak zahvale za suradnju, URV 2.gbr. Gromovi dodijelila je „Zahvalnicu“ DVD „Mračin koju je preuzeo predsjednik društva g. dr. Ivan Frketić, koji se u ime drušrva zahvalio našoj Udruzi. Po završetku svečanog dijela za sve uzvanike i goste je obitelj, URV 2.gbr. Gromovi Karlovačke Podružnice i članovi DVD „Mračin“ priredila domjenak.

URV 2.gbr. Gromovi PKŽ
tajnik
Dražen Marčić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here