Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

0
1302
Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske | Foto: MORH / M. Čobanović

Ratni put 2. Gbr, put je pobjeda u obrani i oslobađanju Hrvatske i na to smo svi ponosni, rekao je ratni zapovjednik Gromova, general Matanović

Obilježavajući 29. obljetnicu ustrojavanja 2. Gardijske brigade Gromovi i 2. Mehanizirane bojne Gromovi u Petrinji su se u petak 15. svibnja 2020. okupili sadašnji i nekadašnji pripadnici te postrojbe, predstavnici udruga branitelja i veterana, članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih pripadnika Gromova. Svečanosti su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni inspektor Ministarstva obrane general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojni Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Boris Šerić i drugi.

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi | Foto: MORH / M. Čobanović

Državni tajnik Jakop: Gromovi su, gdje god došli, donosili optimizam i hrabrost boreći se za slobodu svojih domova

Tom prigodom je državni tajnik Jakop rekao kako je zelena beretka sa znakom groma za vrijeme ratnih i teških godina, diljem bojišnica Lijepe naše bila jedan od simbola nade i vjere. „Gromovi su, gdje god došli, donosili optimizam i hrabrost boreći se za slobodu svojih domova. Neki od njih su na tome putu položili život na oltar domovine“, rekao je Jakop podsjećajući kako je kroz brigadu od osnutka prošlo 9000 ljudi, više od 1400 pripadnika bilo je ranjeno, 205 ih je poginulo a tri se još uvijek vode kao nestala.

General pukovnik Drago Matanović, glavni inspektor obrane Ministarstva obrane i ratni zapovjednik Gromova čestitao je svojim suborcima i pripadnicima postrojbe 29. obljetnicu osnutka i postojanja slavne 2. Gardijske brigade te izrazio najdublje poštovanje članovima obitelji poginulih suboraca na njihovoj žrtvi. „Ratni put 2. gbr je svijetli put pobjeda u obrani i oslobađanju hrvatske države i na to smo svi ponosni. Danas se sjećamo naših poginulih suboraca. Oni su dali najviše što su imali i svoj zavjet prema Domovini ispunili su svojom žrtvom. Omogućili su nam da danas živimo u miru, u slobodi, i nikada ih nećemo zaboraviti“, rekao je gp Matanović.

Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi, pukovnik Ivan Radić je prigodom 29. obljetnice ustrojavanja brigade čestitao svim pripadnicima Gromova njihov dan, a prisjećajući se poginulih branitelja naglasio je „Ljudi koji su dali svoje živote dali su nešto najvrjednije, njihov san je prekinut da bismo mi uživali slobodu i mir. Na nama koji smo danas Gromovi je da časno i odgovorno slijedimo njihov put“.

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi | Foto: MORH / M. Čobanović

Prenošenjem istine i sjećanjem čuvamo uspomenu na zelene ali i sve druge beretke, poručio je vojni kapelan Danijel Čolo

Nakon polaganja vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 2. Gbr Gromovi na Senjaku te u spomen kapelici „Sv. Ilije Proroka“, izaslanstva su obišla Spomen sobu 2. gbr GROMOVI u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te je služena sveta misa koju je predvodio Vojni kapelan o. Danijel Čolo koji je u svojoj molitvi podsjetio kako spomen blijedi onda kada se ne prenosi te kako prenošenjem istine i sjećanjem čuvamo uspomenu na zelene ali i sve druge beretke.

IZVOR: https://www.morh.hr/obiljezena-29-obljetnica-2-gardijske-brigade-i-bojne-gromovi/

Klikom na sliku dolje možete pogledati prenesenu galeriju fotografija…

29. obljetnica 2. gardijske brigade i bojne Gromovi

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here