Obilježena 28.obljetnica sudjelovanja 2. GBR „Gromovi“ u VRO „Oluja ’95.“ u Petrinji

0
601

PETRINJA– U Petrinji je 4. kolovoza 2023. obilježena 28. obljetnica sudjelovanja 2. gardijske brigade Gromovi u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja ’95.“. Obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim „Gromovima“ kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

Predvođeni obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, vijence i svijeće kod spomen obilježja položili su predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanici ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, predstavnici Hrvatske vojske, policije, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i KND BBB Sisak.

Zajedničku molitvu, kod spomenika predvodio je vojni kapelan don Branko Čagelj koji je nakon toga u petrinjskoj crkvi sv. Lovre, zajedno sa župnikom, preč. Josipom Samaržijom služio i misu zadušnicu za poginule, nestale i umrle pripadnike „Gromova“.

Obilježavanje obljetnice „Gromovi u VRO „Oluja ‘.95. – 2023.godine“ organizirala je Udruga ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ Sisačko-moslavačke županije. Predsjednik ove Udruge, Nenad Bužanić, podsjetio je kako je tijekom „Oluje“ život izgubilo ukupno 20 pripadnika ove brigade – već prvog dana njih 14.

„Druga gardijska brigada bila je jedna profesionalna postrojba na Banovini u vrijeme Vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Mi smo bili, kako se kaže, „koplje“, „špica“oslobađanja cijele Banovine. Do sad se u obilježavanju Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mali značaj tome pridavao. Mi želimo tu „šutnju“ prekinuti i dati na značaju i 2. gardijskoj brigadi i svim postrojbama koje su sudjelovale s nama, znači i domobranskim pukovnijama i pričuvnim brigadama koje su iz Zagreba sudjelovale u Vojno-redarstvenoj operaciji na Banovini… Nije bilo ni lako ni jednostavno prvih dana i nije bilo bez žrtava – poginuo je zapovjednik brigade Grgac, poginuo je zapovjednik bojne Predrag Matanović, zapovjednik satnije Ivan Hrga i još neki časnici. Već prvi dan smo mi imali 14 poginulih, ali ne može se reći da u Petrinji Vojno-redarstvena operacija „Oluja“ nije tekla po planu. Prvog dana, mi smo ovladali prvom linijom neprijatelja, što nam je bila i zadaća. Drugog dana, drugom linijom, trećeg dana, dakle 6. kolovoza, Petrinja je bila oslobođena. Tako je bilo i planirano. Znači, nismo mi u prvom danu planirali doći do Dvora, nego je sve bilo vojnički isplanirano po etapama. Mi smo sve etape ispoštivali. Možda su srca ponijela Predraga Matanovića, Grgca i ostale tu domaće ljude s ovog područja. Možda su se ponadali da će ući u Petrinju brže, jednostavnije. Nažalost, nije bilo tako. Toliko otpora nije bilo ni kod Knina, ni bilo gdje drugdje kao na ovom petrinjskom području“, kazao je Bužanić.

U ime Sisačko- moslavačke županije, počast poginulim „Gromovima“ odao je zamjenik župana Mihael Jurić: „Nemjerljiv je bio doprinos „Gromova“, profesionalne brigade Hrvatske vojske, u oslobađanju grada Petrinje, u oslobađanju Banovine, ovog dijela Hrvatske te ’95. godine. Danas smo se ovdje okupili da odamo počast poginulim braniteljima, pripadnicima 2. gardijske brigade. Znamo da su ovdje iznijeli ogroman teret probijanja neprijateljskih linija i ulaska u grad Petrinju. Na nama je, na novim generacijama, da ih se trajno sjećamo i zahvaljujemo na slobodi koju danas uživamo“, rekao je među ostalim Jurić.

U ime Grada Petrinje, obilježavanju 28. obljetnice sudjelovanja 2. gardijske brigade Gromovi u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, nazočio je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo.

„Upravo danas je takav dan da se s bolnim sjećanjem sjećamo svih tih ljudi koji su položili svoje živote, a ujedno smo i ponosni što smo unutar hrvatskog naroda imali takve ljude. I ne da smo ih imali,imat ćemo ih, jer oni će vječno ostati u našim srcima i našim dušama. Njihove obitelji naravno teško se nose i nikad se neće pomiriti s tako velikim gubitkom. Taj gubitak je za nas ogroman, međutim činjenica je da mi to ne smijemo zaboraviti. Sto puta sam ponovio da onog trenutka kad hrvatski narod počne zaboravljati, onda zaboravlja i svoj identitet, zaboravlja sebe i polako nestaje. Povijest koja se ne pamti, vraća se i ponavlja. Da se to ne bi dogodilo, pomaže i sjećanje na ove divne ljude koji su dali ono najvrednije što čovjek može dati – svoj život ili svoje zdravlje. Oni nisu kalkulirali. Za njih su domovina i hrvatski narod bili na prvom mjestu i zato vječno moraju ostati u našim srcima“, rekao je Prskalo.

Program 28.obljetnice sudjelovanja „Gromova“ u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ u večernjim je satima nastavljen u prostoru novootvorenog Veteranskog centra uz predavanje „Oluja u Petrinji“.

Ovo predavanje Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ organizirala je u suradnji s Klubom navijača Dinama „Bad Blue Boys“ Sisak. O uzrocima i tijeku rata na Banovini govorili su povjesničari Luka Šajnović, Tomislav Šulj i Borna Marinić te iz osobnog iskustva hrvatskog branitelja, pukovnik u mirovini Ivica Šafarić Nindža, pripadnik „Crnih mambi“ 1.pješačke bojne 2.gardijske brigade Grom.

Šafarić se, među ostalim, prisjetio i legendarne bitke za Novi Farkašić u listopadu 1991. godine, u kojoj je mala skupina pripadnika 2.gbr Gromova „Crne mambe“zaustavila plan JNA da kroz ovo mjesto na obali Kupe, pravcem Petrinja – Lekenik, udari na Veliku Goricu i tako izravno zaprijeti Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. (U spomen na pobjedu u toj bitci, danas se 18. listopada obilježava kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here