Obilježena 28. obljetnica sudjelovanja 2. gardijske brigade Gromova u VRO “UNA 95”

0
670

Dvor – Hrvatska Dubica, 18.09.2023. godine

28. obljetnica sudjelovanja 2. gardijske brigade Gromova u VRO “UNA 95”

U organizaciji UDRUGE RATNIH VETER ANA 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Općina Dvor i Hrvatska Dubica, 18. rujna  2023. godine obilježena je 28. obljetnica sudjelovanja 2. gardijske brigade Gromova u VRO “UNA 95”.

VRO “UNA-95” i značaj obilježavanja i podsjećanja na VRO koje su doprinijele samostalnosti i donijele slobodu hrvatskom narodu.

Riječ je o akciji Hrvatske vojske koja se odvijala 18. i 19. rujna 1995. i u kojoj je prema službenim podacima stradalo 49 pripadnika HV-a, od toga 26 pripadnika 2. gardijske brigade Gromova i 11 pripadnika 1. gardijske brigade Tigrova. VRO je s vojničke strane odrađena najbolje što je moguće u tom trenutku. Vremenski i drugi uvjeti su utjecali da je ona izvođena u teškim i opsežnim okolnostima, tako da ju je bilo vrlo teško i naporno izvoditi kao vojnu operaciju. Gardijske brigade izvršile su sve zapovjedi koje su dobile. Neke druge stvari su utjecale da je prekinuta nakon dva dana. Krajnji rezultat je bio učvršćivanje državne granice na rijeci Uni i to se učinilo. Od tada nije bilo više provokacija na rijeci Uni.

Ove godine obilježavanje je započelo komemoracijom kod Spomen obilježja u Dvoru svim hrvatskim braniteljima te je nastavljeno kod Spomen obilježja poginulim Gromovima u Hrvatskoj Dubici.

Mnogobrojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod oba spomen obilježja i odali počast poginulim Gromovima i svim hrvatskim braniteljima poginulim u VRO “UNA-95”.

Vijence su polagali i svijeće zapalili;

Zajednički vijenac Obitelji poginulih Gromova, URV 2.gbr Gromovi, URV 1.gbr Tigrovi i Udruga Crne Mambe, Udruga veterana 145. brigade HV, i svih ostalih Udruge proizašle iz Domovinskog rata koje su prisustvovale obilježavanju.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, državni tajnik g Špiro Janović, izaslanik Ministra obrane Maria Banožića umirovljeni general bojnika Željko Živanović – posebni savjetnika ministra obrane Republike Hrvatske i v.d. voditelj Veteranskog centra Petrinja gospodin Miroslav Lončar.

Predstavnici Gardijske mehanizirane brigade, 1. Mehanizirane bojne Tigrovi pukovnik Marko Krpan i 2. Mehanizirane  bojne Gromovi bojnik Marko Franjić.

Izaslanik župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, dožupan Mihael Jurić.

Izaslanstvo načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Luke Pešuta, načelnik Postaje granične policije Dvor Dario Potalec i načelnik Postaje granične policije Hrvatska Kostajnica Tihomir Domazetović.

Ispred Općine Dvor, donačelnik Franjo Juranović.

Ispred Općine Hrvatske Dubice načelnica Ružica Karagić.

Nakon komemoracije u Dvoru zajedničku molitvu za sve naše poginule, nestale i umrle  hrvatske branitelje predvodio je župnik župe Divuša Svete Katarine župnik Dario Stanković.

Nakon komemoracije u Hrvatskoj Dubici zajedničku molitvu za sve naše poginule, nestale i umrle  hrvatske branitelje predvodio župnik Damir Kunić iz župe Presveto Trojstvo Hrvatska Dubica.

Nakon komemoracije u Hrvatskoj Dubici, služena je Sveta Misa za poginule hrvatske branitelje u akciji “UNA-95”. Svetu misu u crkvi Presveto Trojstvo Hrvatska Dubica služili su u koncelebraciji župnik Damir Kunić iz župe Presveto Trojstvo Hrvatska Dubica i don Branko Čagelj Vojni Kapelan Vojne kapelanije Svetog Ilije Proroka iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanovića” iz Petrinje

Nakon Svete mise nastavili smo sa druženjem u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Dubici.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Milan Sarač

https://www.smz.hr/aktualno/10242-sjecanje-na-gromove-i-vro-una-95

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here