Obilježena 28. godišnjica ustrojstva prvih dragovoljačkih postrojbi Grada Siska

Pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a uz potporu Grada Siska i Ministarstva hrvatskih branitelja, u Sisku 13. lipnja 2019. godine obilježena je  28. godišnjica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine u Domovinskom ratu.

Ovogodišnje obilježavanje 28. godišnjice u zajedništvu su obilježile; Specijalna jedinica policije “Osa“ Sisak, 2. pješačka bojna „Banijska oluja“ 2. gbr Gromovi i 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak”.

Svečanost obilježavanja započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kod spomen obilježja poginulim na trgu dr. F. Tuđmana i komemoracijom kod središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Molitvu kod središnjeg križa za poginule hrvatske branitelje predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić i sisački imam Alem ef. Crnkić.

Potom je svečanost nastavljena u vojarni „Barutana“ u Sisku, gdje je kustos sisačkog muzeja Ivica Valent održao povjesni osvrt na osnivanje 57. SAMB-a „Marijan Celjak“. Obilježavanje je nastavljeno  sa sportskim igrama hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja grada Siska.

U sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u 19,00 sati služena je Sveta Misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelj. Svetu misu predvodio je velečasni Milan Begić.

Središnja svečanost obilježavanja održana svečanim programom  na Trgu bana J. Jelačića uz prigodna obraćanja dužnosnika i visokih uzvanika.

Svečanosti obilježavanja 28. obljetnice osnivanja prvih dragovoljački postrojbi Grada Siska nazočili su: članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja,  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanica predsjednika Sabora RH saborska zastupnica Željka Josić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Krupec predsjednik URV 2. gbr Gromovi, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, predsjednica županijske skupštine Smž-e Ivanka Roksandić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenici gradonačelnice Grada Siska Marko Krička i Ivica Rendulić, izaslanik gradonačelnika Grada Petrinje Darko Dumbović, zapovjednik 2. mb Gromovi pukovnik Ivan Radić i  izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pripadnici 2. mb Gromovi održali su cjelodnevni taktičko-tehnički zbor kojega su posjetili mnogobrojni Siščani. Nakon središnje svečanosti glazbeni program održao je Goran Brebrić&Loras.

izvor fotografija: smz, F.M. B.K.