OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA VOJNE AKCIJE “UNA-95”

0
834

U organizaciji UDRUGE RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Općina Dvor i Hrvatska Dubica, 18. rujna  2022. godine obilježena je 27. obljetnice vojne akcije “UNA 95”.

Riječ je o akciji Hrvatske vojske koja se odvijala 18. i 19. rujna 1995. i u kojoj je prema službenim podacima stradalo 49 pripadnika HV-a, od toga 26 pripadnika 2. gradijske brigade Gromova. Akcija je s vojničke strane odrađena najbolje što je moguće u tom trenutku. Vremenski i drugi uvjeti su utjecali da je ona izvođena u teškim i opsežnim okolnostima, tako da ju je bilo vrlo teško i naporno izvoditi kao vojnu operaciju. Gardijske brigade izvršile su sve zapovjedi koje su dobile. Neke druge stvari su utjecale da je prekinuta nakon dva dana. Krajnji rezultat je bio učvršćivanje državne granice na rijeci Uni i to se učinilo. Od tada nije bilo više provokacija na rijeci Uni.

“UNA-95” i značaj obilježavanja i podsjećanja na vojne operacije koje su doprinijele samostalnosti i donijele slobodu hrvatskom narodu.

Ove godine obilježavanje je započelo kod Spomen obilježja u Hrvatskoj Dubici svim hrvatskim braniteljima komemoracijom te je nastavljeno  kod Spomen obilježja poginulim Gromovima  u Dvoru.

Mnogobrojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod oba spomen obilježja i odali počast poginulim Gromovima i svim hrvatskim braniteljima poginulim u akcije “UNA-95”.

Vijence su polagali i svijeće zapalili;

Zajednički vijenac Obitelji poginulih Gromova, URV 2.gbr Gromovi, URV 1.gbr Tigrovi i Udruga Crne Mambe, Udruga veterana 145. brigade HV, Sisačko-moslavačka županija i Udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general-bojnik Zvonko Peternel.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, državni tajnik g Špiro Janović.

Glavni inspektor obrane, general-pukovnik Drago Matanović.

Zamjenik zapovjednika HKoV-a, general-bojnik Tihomir Kundid.

Predstavnici Gardijske mehanizirane brigade, 1. Mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Marko Krpan i 2. Mehanizirane  bojne Gromovi bojnik Vlatko Klarić.

Izaslanstvo načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Luke Pešuta, načelnik Postaje granične policije Dvor Dario Potalec i Saša Klarić pomoćnik načelnika Postaje granične policije Hrvatska Kostajnica.

Ispred Općine Dvor, donačelnik Franjo Juranović.

Ispred Općine Hrvatske Dubice načelnica Ružica Karagić.

Nakon komemoracije u Hrvatskoj Dubici zajedničku molitvu za sve naše poginule, nestale i umrle  hrvatske branitelje predvodio je fra Leopold Palić iz župe Svetog Antuna iz Hrvatska Kostajnice.

Nakon komemoracije u Dvoru zajedničku molitvu za sve naše poginule, nestale i umrle  hrvatske branitelje predvodio je župnik župe Divuša Svete Katarine župnik Stjepan Filipec.

Nakon komemoracije u Dvoru, služena je Sveta Misa za poginule hrvatske branitelje u akciji “UNA-95”. Svetu misu u crkvi Svetog Petra i Pavla u Dvoru, koju je služio župnik župe Divuša Svete Katarine župnik Stjepan Filipec.

Nakon Svete mise nastavili smo sa druženjem u Osnovnoj školi Dvor.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Siniša Vidović, Franjo Mlinarić, SMŽ

https://www.smz.hr/aktualno/9599-27-obljetnica-vojne-operacije-una-95

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here