Obilježena 27. obljetnica operacije „Vihor“

U Šišincu  15. prosinca obilježena je 27. obljetnica operacije „Vihor“. Obilježavanje je sprovedeno u organizaciji Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV-e Novi Zagreb i Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

Početak obilježavanja započeo je Svetom Misom za sve poginule hrvatske branitelje u operaciji „Vihor“ u pastoralnom centru župe Svete Marte u Šišincu. Svetu misu predvodio je don Branko Čagelj, policijski kapelan PU Krapinsko-zagorske uz koncelebraciju trajnog đakona Vjekoslava  Uvalića iz župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje. Na Svetoj misi čitao je ratni veteran 2. Gbr Gromovi umirovljeni satnik Robert Ćaran i pomoćnik vojnog kapelana kapelanije sv. Ilije Proroka iz Petrinje natporučnik Mario Barišić.

Na obilježavanju uz ratne  veterane 102. brigade HV-e, 2. gardijske brigade „Gromovi“, veterane OMB-a i OKB-a 2. gbr,  veterane SJP „Osa“ Sisak i 78. samostalne bojne   u obilježavanju su sudjelovale i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata Smž-e, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević s veteranima glinske postrojbi, zamjenik načelnika Općine Lekenik Mrin Čačić s  suradnicima, zapovjednik 2. mb Gromovi GMTBR-e bojnik Ivan Radić, predsjednik ZUV HGP Krešimir Maretić.

Nakon Svete mise kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u operaciji „Vihor“  u „Spomen gaju 102. brigade HV-e“ izaslanstva su položila vijenci i zapaljene svijeće. Po polaganju vijenaca, đakon Vjekoslav Uvalić predvodio je molitvu za sve poginule hrvatske branitelje. Prigodnim obraćanjima evocirajući uspomene iz tih dana nazočnima su se obratili: Siniša  Vranić predsjednik Kluba veterana 102. brigade HV-e, Ivan Krupec predsjednik Urv 2. gbr Gromovi, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Foto: F.Mlinarić, radio Banovina  i Smž-e

U operaciji  „Vihor“, poginula su  22 hrvatska branitelja. Trinaest pripadnika 102. brigade HV Novi Zagreb, 6 pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, dva pripadnika 78. samostalne bojne Glina i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak. Sedamnaest branitelja poginulo je na pravcu napada Šišinec – Gračanica – Stankovac, a dvojica na pravcu Slana – Glinska Poljana.

Žrtva poginulih hrvatskih branitelja  u operaciji „Vihor“ ne smije pasti u zaborav, stoga se prisjetimo njihovih časnih imena:

1. Robert Bartolić – 102. brigada HV-e
  2. Nenad Bićanić– 102. brigada HV-e