Obilježena 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića

0
1283

Na Plitvicama je danas, 31. ožujka obilježena 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata.
Kod spomen obilježja vijence je položila obitelj Josipa Jovića, a djeca Osnove škole Plitvička jezera položila su zajednički vijenac hrvatskih branitelja i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Zajednički vijenac državnog vrha položili su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.
Vijenac su položili sudionici akcije Plitvice: Udruga ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga Posebne jedinice policije Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, kao i izaslanstva Ličko-senjske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Plitvičke jezera i Cista Provo. Nazočnima se obratio sudionik akcije „Plitvice“ Stjepan Cifrek iz Udruge posebne jedinice policije Kumrovec 90.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je rekao:
„Danas smo tu da kažemo hvala, da kažemo hvala svim sudionicima akcije Plitvice tog 31. 3. 1991. godine. Danas smo tu da kažemo hvala prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću. Danas smo tu da svim poginulim braniteljima i obiteljima poginulih kažemo jedno veliko hvala za žrtvu koju su podnijeli. Tu smo da kažemo hvala svima koji zavrjeđuju vječnu zahvalnost. Siguran sam da su našem suborcu Josipu kao i svim poginulima za našu domovinu bile nepoznate pohlepa, koristoljublje, mržnja. Oni nisu mrzili, oni su voljeli i zbog toga što su voljeli su se borili. Voljeli su svoju domovinu koju i mi trebamo voljeti upravo ono što su i oni voljeli. Zato mi, koji smo preživjeli, koji smo povlašteni stajati ovdje, imamo obvezu boriti se za državu koja će s gnušanjem odbaciti svaku pohlepu, svako koristoljublje i svaku mržnju. Ne smijemo našu djecu pretvoriti u zarobljenike ideologija, u zarobljenike prošlosti i niti bilo kakve mržnje. Odgojimo djecu da ne mrze. Dragi prijatelji, imali smo misiju tih 90-tih godina koju smo ostvarili u nemogućim uvjetima. No, danas imamo misiju našu domovinu učiniti poželjnom svim ljudima dobre volje, imamo misiju razumjeti i poštivati prošlost, ali da bi stvarali Hrvatsku kao zemlju jednakih šansi za sve. Ako budemo vođeni vrijednostima koje su vodile našeg Josipa i mnoge druge poginule, ne sumnjam da ćemo i uspjeti. Jednostavno, samo srce i volja su dovoljni da se ujedinjeni pokrenemo i da stvorimo takvu Hrvatsku.”
Uz ministra na svečanosti su govorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, dok je molitvu predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan.
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a to potvrđuje podatak kako je poginulo više od 700 policajaca, a ranjeno je više od 3600.
Maratonci i biciklisti za Josipa Jovića
Na Plitvice su dotrčali pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Grom Karlovačke županije koji već tradicionalno osmu godinu trče Ultra maraton od Karlovca do Plitvica. U spomen na Josipa Jovića ultramaratonci trče ili hodaju neprekidno 12 sati trke duge 87 kilometara.
Polaznici Policijske škole „Josip Jović“, nastavnici i policijski službenici Policijske akademije na biciklističku turu od Zagreba do Plitvica dugu 150 kilometara krenuli su jučer. Nakon odmora u Rastokama danas su došli odati počast svom kolegi kod spomen obilježja.
Od Otočca do Senja 20 kilometara su pješačili i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab u koordinaciji s dragovoljcima Senja i Otočca. Članovi biciklističke sekcije veterana Tigrova vozili su se od baze Spacijalne postrojbe MUP-a u Rakitju do Plitvičkih jezera.
O Akciji Plitvice
Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji, izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park.
U ranim jutarnjim satima jake snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema Hotelu Jezero. No, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj naših policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, a devet policajaca je ranjeno. Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela.
Uz sam trud medicinske ekipe, Josip je preminuo prije dolaska u bolnicu. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik koji je dao život u borbi za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.

O Josipu Joviću (1969. – 1991.)
Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kod Imotskog, u obitelji Marije i Filipa Jovića koji su podizali osim Josipa i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu. Josip je školu završio u rodnom mjestu. U kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a “Rakitje”. Prije Akcije „Plitvice“ s tom jedinicom je bio na terenu u Pakracu i Petrinji. Nakon nesretne pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”; Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu. Njegovo ime danas nosi policijski brod, Policijska škola i Osnovna škola u Aržanu.

izvor: http://stari.mup.hr/256990.aspx

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here