Obilježena 25. obljetnica ustrojstva 2. pb „Banijska oluja“

0
963

NASLOVNA

U organizaciji URV 2. gbr Gromovi, Podružnice Sisačko-moslavačke a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, 16. lipnja obilježena je 25. obljetnica ustrojstva 2. pješačke bojne „Banijska oluja“ 2. gbr Gromovi i 9. godišnjica djelovanja Podružnice Sisačko-moslavačke županije.

U Sisku ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na trgu dr. Franje Tuđmana, mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalile svijeće u spomen na poginule Gromove i sve hrvatske branitelje. U molitvi koju je predvodio vojni kapelan don Antonio Mikulić prisjetilo se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje moderne hrvatske države.

Svečanost obilježbe nastavljeno je svečanom akademijom u restoranu „Stari grad“ u Sisku.  Uz obitelji poginulih Gromova s područja Sisačko-moslavačke županije svečanosti je bio nazočan  i župan Smž-e gospodin Ivo Žinić, prvi ratni zapovjednik 2. pješačke bojne a sada Zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Drago Matanović, izaslanik predsjednika URV 2. gbr Gromovi umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić, izaslanik zapovjednika 2.mb Gromovi bojnik Ivan Radić sa suradnicima, predstavnici PP Sisak, udruge proistekle iz Domovinskog rata, te članovi Udruge i veterani Gromova.

Na početku svečane akademije pozdravnim govorom i prigodnim riječima obratio se predsjednik Podružnice Smž-e umirovljeni satnik Nenad Bužanić. Predsjednik podružnice zahvalio se svojim članovima podružnice na potpori koju daju Upravnom odboru u  provođenju programa podružnice, zahvalio se svima koji ulažu svoj trud i zalaganje u provedbi svih aktivnosti koje podružnica sprovodi. Posebnu čestitku predsjednik podružnice uputio je svim pripadnicima 2. pješačke bojne „Banijska oluja“  povodom 25. godišnjice ustrojstva.

Prigodnim obraćanjima i čestitkama povodom 25. obljetnice 2. pb „Banijska oluja“ i 9. godišnjice djelovanja Podružnice Smž-e obratili su se i drugi uvaženi gosti. Župan Ivo Žinić koji je uz čestitke na godišnjici iznio zadovoljstvo u  suradnji s URV 2. gbr Gromovi, Podružnicom Smž-e. U nastavku svog obraćanja  župan je iznio: „Oni su bili nositelji obrane, a kasnije i operacija s napadima u Oluji, jedina profesionalna postrojba na ovom području. S 2. gardijskom brigadom „Gromovi” me vežu bliske uspomene jer je i 78. glinska bojna zajedno s njom 1991. godine bila okosnica obrane na području Slane, Farkašića i drugih poznatih mjesta djelovanja. Dana 18. listopada 1991. godine 2. gardijska brigada i dijelovi 78. samostalnog bataljuna zaustavili su neprijatelja u Starom Farkašiću i to je datum kojeg se jako dobro sjećam. Uslijedio je povratak teritorija Novog Kratečkog, Slane i Glinske Poljane gdje smo zajedno djelovali.

Nedavno smo imali promociju knjige 2. gardijske brigade gdje nije prikazana samo povijest te brigade, već i šireg područja. Također, dobro je da su tu knjigu podijelili s učenicima i da je svaka škola dobila po jednu monografiju ove postrojbe. Veoma je bitno da mladi ljudi znaju kako se stvarala Hrvatska“.

Izaslanik Ivana Krupeca predsjednika URV 2. gbr Gromovi umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić u svom obraćanju uz upućenu čestitku slavljenicima izrazio je zadovoljstvo radom i funkcioniranjem Podružnice Smž-e. Osvrnuo se na projekte koje Udruga a samim time i Podružnica Smž-e sprovode te istaknuo važnost trenutnog programa kojega provodi Udruga a to je podjela Monografije 2. gbr Gromovi u knjižnice Osnovnih škola diljem 7. županija.

Prvi ratni zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja“ a sada Zamjenik NGS OS RH general pukovnik Drago Matanović, emotivnim govorom evocirao je uspomene na dane ponosa i slave. Žrtva koju su podnijeli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu ne smije pasti u zaborav, životi poginulih hrvatskih branitelja  temelj su Hrvatske države.Iznimno sam ponosan što sam bio prvi zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja“, bila mi je čast predvoditi Vas hrabre i ponosne pripadnike 2. bojne istaknu je general Matanović.

Na svečanosti je pročitana i Povjesnica 2. pješačke bojne, te su uručena priznanja zaslužnim za rad u Udruzi u proteklom periodu. Priznanja su primili: prvi predsjednik Podružnice Smž-e Davor Smuđ, Enver Mustafović, Tonček Pavičić i tajnik udruge Branko Kolarić. Nakon svečanosti u ugodnoj i opuštenoj atmosferi nastavljeno je zajedništvo okupljenih gostiju i veterana Gromova.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here