Obilježena 32. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u operaciji „Vihor“

0
422

Napadna vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu nazvana „Vihor“ odvijala se od 12. do 15 prosinca 1991. godine s ciljem oslobađanja dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora. Na zapadnom dijelu tadašnje Petrinjske bojišnice oslobođeni su dijelovi sela Slane i Glinske Poljane, dok  na sjevernom dijelu glinskog Pokuplja operacija zbog objektivnih razloga nije rezultirala uspjehom. U ovoj akciji poginula su 23 hrvatska branitelja. Trinaest iz sastava 102. brigade HV Novi Zagreb, šest iz 2. gardijske brigade „Gromovi“, dva iz 78. samostalne bojne Glina, jedan pripadnik Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak i pripadnik 153. br. HV Velika Gorica.

21 branitelj poginulo je nedaleko mjesta gdje stojimo, na pravcu napada Šišinec – Gračanica – Stankovac, a dvojica na pravcu Slana – Glinska Poljana.

Žrtva naših poginulih branitelja i vrijednosti za koje su se borili neka i nas nadahnjuju. Zato se prisjetimo njihovih časnih imena:

1.ROBERT BARTOLIĆ                                     

2.NENAD BIĆANIĆ                                          

3.BORIS CAR                                                  

4.NENAD CETIN                                              

5.DARKO KOLENO                                          

6.IVICA MIKETEK                                            

7.MLADEN RUBIĆ                                           

8.TOMISLAV SUKOBLJEVIĆ                            

9.BOŽO ŠIRANOVIĆ                                        

10.DARKO ŠOLIĆ                                            

11.MARIO TANKOV                                                   

12.IVAN VUČETIĆ                                           

13. ANTE ZRILE

14. SINIŠA JANJIĆ

15. MLADEN KUŠAR

16. DAMIR POKIĆ

17. DAMIR SAJKO

18. MILAN TURKALJ

19. PAVE ŽGELA

20. IVAN CESTARIĆ

21. NIKOLA DUJMIĆ

22. ŽARKO RAF

23. TOMISLAV HRKOVAC

Nakon odavanja počasti , polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je i sveta Misa koju je predvodio vojnog kapelan HRZ-a, otac Danijel Čola u Hrvatskom domu Šišenec a kasnije je priređena skromna okrjepa i zajedničko druženje.

U nastavku obilježavanja i komemoriranja 25. obljetnice operacije “Vihor” i odavanje počasti našim poginulim suborcima,, otišli smo u Gračanicu Šišinečku gdje je spomen ploča našim tenkistima gdje smo isto položili vijenece i zapalili svjeće i služena je sveta Misa u Kapeli Svetog Lovre u Gračanici Šišinečkoj (Župa Bučica) pod vodstvom velečasnog Vedrana Pejaka Pašića. Nakon svete Mise također je priređena skromna okrijepa i zajedničko druženje.

Zahvaljujemo se Zagrebačkoj županiji na financijskim sredstvima ostvarenim putem Javnog natječaja, uz pomoć kojih je u cijelosti uspješno provedena 32. komemoracija žrtava VRO “Vihor”

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here