Obilježena 25. obljetnica obrane Novog Farkašića i Dan branitelja Smž-e

0
1230

 

naslovna

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, 18. listopada obilježen je Dan branitelja Smž-e i 25. obljetnica obrane Novog Farkašića u Domovinskom ratu.

Dan hrvatskih branitelja Smž-e obilježava se po povijesnoj bitci u Novom Farkašiću kada je nekolicina hrvatskih branitelja 1. pješačke bojne, 2. gardijske brigade Gromovi, pripadnici samostalnog bataljuna Glina i mještani Farkašića zaustavili neprijateljske snage u nadiranju prema Zagrebu.

Svečanost obilježavanja otpočela je u Novom Farkašiću gdje su mnogobrojne delegacije predstavnika vlasti i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod Društvenog doma. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je prečasni Paško Glasnović upravitelj župe Gora.

Prigodnim riječima evocirajući uspomene i sjećanja na bitku u području Novog Farkašića obratio se umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić zapovjednik i legenda Crnih mambi. Pozdravnim riječima okupljenima obratio se i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. U svom obraćanju župan je izrazio zahvalu svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Novog Farkašića ali i cijele Sisačko-moslavačke županije.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Smž-e nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu  na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Molitvu za poginule hrvatske branitelje  predvodili su vlč. Branko Koretić i sisački imam AlemCrnkić. Svijeće za poginule hrvatske branitelje zapaljene su  i na spomeniku hrvatskim braniteljima u parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Zajednička delegacija Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi, Udruge Crne mambe i Udruge specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak sudjelovale su u polaganju vijenaca i paljenju svijeća.

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske  branitelje u Domovinskom ratu, a povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je  u katedrali Uzvišenja sv. Križa sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral branitelja vlč. Mladen Vidak, kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, vicekancelar vlč. Janko Lulić i župnik iz Prelošćice vlč. Damir Ceković.

U homiliji biskup je podsjetio kako je 18. listopada, blagdan sv. Luke evanđeliste, izabran za Dan branitelja županije jer je na ovaj dan prije 25 godina obranjen dio područja grada Petrinje, tj. Novi Farkašić, ali s njim i pet sela s desne obale rijeke Kupe, što je bila poslije u VRA Oluji „odskočna daska“ za oslobađanje i Petrinje i Gline, te potiskivanje agresora s cijelog područja Banovine. „Sveti Luka evanđelista, pisac je trećeg evanđelja i Djela apostolskih, liječnik koji je istražio život i poruke Isusa iz Nazareta te pronosio kršćansku vjeru kao vjerni pratilac svetog apostola Pavla, pisac evanđelja koje se naziva i ‘evanđelje siromaha’ jer u njemu pokazuje poseban Isusov osjećaj za siromašne, bolesne i grješne. Upravo su ti ranjeni ljudi, pripadnici marginalnih skupina, bili prvi adresati Isusova naviještanja Radosne vijesti spasenja, tako da je to evanđelje znak posebnih gesta Božjeg milosrđa koje je donio Isus Krist. Zar nisu i naši branitelji shvatili da je u danima napada na Domovinu bilo potrebno djelovati, pa i u opasnosti da se izgubi život ili bude teško ranjen? Zar nisu naši hrvatski branitelji bili nošeni upravo ljubavlju prema ugroženima, prognanima i osiromašenima, koje je srpski agresor protjerao, uništio im imovinu i želio izbaciti iz svoje zamišljene države? No, to su bili hrabri ljudi koji nisu željeli prihvatiti nepravdu i stali su joj na put, prepriječili su svojim životima daljnji napredak tog zla, znajući da samo ako padne sila i nepravda, naš narod može opstati i imati budućnost. Doista, naše branitelje i svetog Luku povezuje taj osjećaj za siromahe. Sv. Luka prikazuje Isusa punog sućuti prema onima koji su potrebni, a branitelji upravo slijede Isusov primjer i pružaju takvima pomoć, pa i ugrožavajući vlastite živote“. Na kraju biskup je rekao kako se mi danas molimo za sve poginule, za sve koje još uvijek zovemo ‘nestalima’ jer nam agresor ne želi otkriti njihove grobove i istinu gdje su završili te za sve umrle hrvatske branitelje – koji su obranili Domovinu, ali su pali kao vitezovi pokošeni poput klasja čija se zrnja polažu u brazdu da bi iz njih izniknuo novi, još jači život. „Pred tim hrabrim ljudima, kojima se trebamo uvijek diviti i zahvaljivati i nikada ih ne zaboraviti, osjećamo se posve maleni, jer njihova veličina bi trebala biti primjer mladim naraštajima i čija bi se hrabra djela trebala prepričavati ne samo u obiteljima nego i učiti u školama, gledati u filmovima i neprestano iznositi u medijima – što na žalost nije slučaj! – jer oni zavrjeđuju našu ljubav i zahvalnost, naše trajno sjećanje i našu molitvu“.

Svečanost je nastavljena veličanstvenim mimohodom ulicama Grada Siska u kojem je sudjelovalo više od tisuću hrvatskih branitelja. Mimohod je predvodio postroj  s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u obrani Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu i zastava udruga koje djeluju na području županije. Mimohod je krenuo od zgrade Županije do pozornice ispred Velikog kaptola sjedišta Sisačke biskupije.

Središnju svečanost svojim prisustvom uveličala je Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Kao i   izaslanik ministra obrane i GS OS general pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja generala zbora  Josip Lucić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Marko Rašić načelnik Policijske uprave Smž-e, Sisački biskup mons. dr. Vlado Košić te predsjednica županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Na središnjoj svečanosti kao domaćin prvi se obratio župan Ivo Žinić, nakon obraćanja župana uslijedila su prigodna obraćanja, u ime hrvatskih branitelja obratio se SrečkoTelar ratni zapovjednik SJP „Osa“ Sisak, potom izaslanik ministra unutarnjih poslova Marko  Rašić, izaslanik ministra hrvatskih  branitelja generala zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane i GS OS general pukovnik Drago Matanović. Na kraju okupljenim hrvatskim braniteljima i građanima obratila se Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.Predsjednica se zahvalilasvim  braniteljima na svemu što su učinili za stvaranje, obranu i oslobođenje Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Nakon govora Predsjednice župan Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić dodijelili su 27 Povelja zahvalnosti za predano i požrtvovno djelovanje u organiziranju i izvođenju obrane na području Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu od 1991. godine. Povelju zahvalnosti za 2. gardijsku brigadu Gromovi primio je ratni zapovjednik Brigade general pukovnik Drago Matanović.

Obilježavanje je nastavljeno uz prigodnu okrjepu i druženje hrvatskih branitelja i razgledavanje opreme i naoružanja OS RH čija je postava upriličena za ovu obilježbu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here