Obilježena 25. obljetnica boja Gromova na Ljubovu 1991. godine

0
1307

U srijedu 6. srpnja 2016. godine na 25. godišnjicu pogibije pripadnika 2. gardijske brigade, satnika Ivice Kolara i Pere Juriše na ličkom bojištu 1991. godine, odana je počast poginulim braniteljima i obilježena je 25. obljetnica sudjelovanja 2. gardijske brigade u obrani Domovine na ličkom bojištu.

Na spomen obilježju poginulim braniteljima Ivici Kolaru i Peri Juriši na Ljubovu nedaleko Široke Kule, okupljeni branitelji iz 2. gardijske brigade „Gromovi“, članovi obitelji poginulih i vojni kapelan Središta za borbenu obuku „Eugen Kvaternik“ iz Slunja don Milenko Majić (nekadašnji vojni kapelan 2. gbr „Gromovi“), odali su počast i zahvalnost poginulim pripadnicima. Odana je zahvalnost i svim živim pripadnicima Brigade sudionicima boja na Ljubovu (1. pješačka bojna „Crne mambe“) na njihovoj spremnosti na žrtvu u obrani Domovine.

Minutom šutnje uz poginule Ivicu Kolara i Peru Jurišu odana je počast i 67-ci poginulih hrvatskih branitelja na cijelom Ljubovu tijekom Domovinskog rata kao i 41 Hrvatu, zvjerski ubijenima u pokolju srpskih pobunjeničkih četničkih formacija u obližnjoj Širokoj Kuli u listopadu 1991. godine.

Nakon minute šutnje članovi obitelji poginulih i ratni veterani 2. gardijske brigade položili su cvijeće i zapalili svijeće.  U ime ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ vijenac su položili i zapalili svijeće, general Mate Obradović, Ivica Šafarić, predsjednik Udruge „Crne mambe“ i Milan Valentić, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi.

Nazočne je pozdravio ratni zapovjednik snaga 2. gbr na ličkom bojištu 1991. godine, umirovljeni general pukovnik Mate Obradović. General je u emotivnom obraćanju pobudio sjećanja i uspomene na hrabrost i odlučnost pripadnika postrojbe u izvršavanju borbenih zadaća na ovom bojištu s posebnim naglaskom na akciju u kojoj su poginuli branitelji Kolar i Juriša, a u kojoj je i on sam bio ranjen.

Molitvu za poginule pripadnike Brigade predvodio je vojni kapelan don Milenko Majić.

Na Svetoj Misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Korenici uz nekoliko domaćih župljana, sudjelovali su i predstavnici Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera na čelu s predsjednikom Udruge Ivicom Jandrićem te načelnik policijske postaje Korenica Goran Jurković. Svetu Misu zadušnicu služio je vojni kapelan don Milenko Majić.

Nakon kratke okrjepe u obližnjem restoranu koju je upriličio gospodin Ivica Jandrić, svi sudionici obilježbe objedovali su i družili se u prijateljskom ozračju obiteljskog doma člana URV 2. gbr Gromovi Ante Hodaka u Grabovcu.

Snage 2. gardijske brigade (1. bojna) sudjelovale su obrani strateškog prijevoja Ljubovo i zaštite gospićkog područja od velikosrpskog agresora u vremenu od 23. lipnja do 9. srpnja 1991. godine. Iako brojčano i oružjem inferiorniji od neprijatelja, zahvaljujući visokom moralu, domišljatošću i organizacijskim sposobnostima zapovjednika i svih pripadnika, postrojba je uspješno odolijevala neprijateljskim napadima i provokacijama u tome teškom razdoblju Domovinskog rata. Unatoč gubitcima od dva poginula i jedanaest ranjenih pripadnika ratna zadaća postrojbe bila je u potpunosti izvršena.

tekst: Robert Ćaran

foto: Franjo Mlinarić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here