Obilježena 24. obljetnica akcije „Farkašić“ i Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

0
905

U organizaciji i pokroviteljstvo  Sisačko-moslavačke županije u nedjelju 18. listopada 2015.g. obilježen je Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije i obilježena 24. obljetnica akcije „Farkašić“.

Obilježba je otpočela u Sisku  komemoracijom na Gradskom groblju Viktorovac kod Središnjeg križa gdje  su mnogobrojna izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće te se pomolili  za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje. U  katedrali Uzvišenja Svetog Križa služena je Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje a Svetu Misu predvodio je kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić uz koncelebraciju  prečasnog Marka Karaču katedralnog župnika i vojnog kapelana Antonia Mikulića.

Središnja obilježba akcije „Farkašić“ i Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije održana je u Novom Farkašiću. Na početku obilježbe položeni su vijenci i zapaljenje svijeće kod spomenika poginulim Gromovima kod društvenog doma. Vijence su položile obitelji poginulih branitelja, mnogobrojna izaslanstva  braniteljskih udruga, izaslanstvo Smž-e koje je predvodio župan Ivo Žinić s predsjednicom Županijskog vijeća Ivankom Roksandić i zamjenicom župana Anitom Sinjeri-Ibrišević, izaslanik gradonačelnika  Zagreba Miodrag Demo, gradonačelnik grada  Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima, predstavnici 1. mb „Tigrovi, 2. mb „Gromovi“,  PU Sisačko-moslavačke, političke stranke,  i mještani sela Novi Farkašić. Molitvu pored spomenika predvodio je prečasni Paško Glasnović upravitelj župe u Gorama.

Prigodnim riječima na obilježbi obratio se predsjednik Udruge ratni veterana 2. gbr Gromovi Ivan Krupec evocirajući uspomene na akciju u Farkašiću iz teških ratni dana a posebno se prisjetio uništavanja raspela od strane agresora. Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović u svom obraćanju iznio je zadovoljstvo što se Dan branitelja Smž-e obilježava u Farkašiću, iznio je zahvalu svim braniteljima koji su sudjelovali u akciji u Farkašiću, da će on i Grad Petrinja sve učiniti da se status hrvatskih branitelja u društvu poboljša.  Miodrag Demo u svom obraćanju podsjetio je na nemjerljiv doprinos nekolicine hrabrih gardista koji su dali sve od sebe da zaustave nadiruću agresiju veliko srpske agresije i jugo komunističke vojske koja je htjela zatrti sve što je hrvatsko. Iznio je da se ova bitka ne smije zaboraviti i treba se svake godine okupljati u Farkašiću da se oda počast poginulim hrvatskim braniteljima u ovoj akciji. Isto tako iznio je da se treba urediti pristup spomeniku te da će grad Zagreb tu pružiti pomoć da se taj prostor primjereno uredi.

Župan Ivo Žinić u svom obraćanju prije svega čestitao je svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HV-e i policije, koji su u Domovinskom ratu dali veliki obol za slobodu Republike Hrvatske Dan Hrvatski branitelja Sisačko-moslavačke županije. Župan je u svom obraćanju  iznio „Okupili smo se ovdje u Novom Farkašiću, na mjestu gdje je slomljena kičma srbočetničkoj vojsci i gdje od toga dana Hrvatska vojska nije nikada bila inferiorna na ovom području!“ Vojnički gledano, riječ je o teškom području, rekao je župan, jedino područje na desnoj obali rijeke Kupe koje su držali hrvatski branitelji.
„Htio bih poručiti cijeloj javnosti i svim hrvatskim braniteljima da nam je potrebno jedinstvo, moramo biti složni i za sva vremena konačno riješiti tu stigmu, da hrvatski branitelji nisu teret ovog društva, da bilo koja vlast koja će doći, prije ili kasnije, neće moći manipulirati s braniteljima i Domovinskim ratom. Ni kao hrvatski branitelj ni kao župan neću dozvoliti nikakve podjele među hrvatskim braniteljima“

Izvedbama domoljubnih pjesama ženski pjevački sastav FA „Ivan Goran Kovačić“  uveličao je  svečanost obilježbe. Svečanost je nastavljena prigodnom okrjepom i ugodnom druženjem hrvatski branitelja.

Uz ovu obilježbu veterani Gromova iz Karlovačke podružnice  obišli su u Topusko i kod spomen ploče postavljene na sjećanje na poginule Gromove u tom mjestu poklonili se njihovoj žrtvi za Domovinu, a veterani Gromova iz Krapinsko-zagorske županije obišli su spomen obilježje bojnika Ive Hrge i suboraca  u selu Gore te im odali počast.

 fotograije: članovi udruge, fb, http://www.smz.hr
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here