Obilježena 24. obljetnice akcije „Brđani 1991“ i 24. obljetnice sudjelovanja Gromova u obrani Sunje

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ u spomen na svoje poginule Gromove tradicionalno obilježava obljetnicu akcije „Brđani 1991“ i obljetnicu sudjelovanja pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi u obrani Sunje. Kako se ne bi zaboravila žrtva poginulih Gromova i ove godine u subotu 22. kolovoza 2015.g. svečanom komemoracijom prisjetili smo se naših poginulih Gromova u akciji „Brđani 1991“: Ivana Devčića, Alenena Glavana, Ivice Hrnčevića, Osmana Muratagića, Žan Marota,  i poginulih Gromova u obrani Sunje tijekom Domovinskoga rata: Drage Andreića, Milenka Dukića, Zlatka Hajenića, Josipa Kuzmaca, Mladena Legina, Tomislava Skendera, Gordana Osoničkog, Marka Somića i Tihomira Vranešića.

U ime domaćina organizatora ove obilježbe prigodnim pozdravnim riječima kod spomenika na Brđani Cesti obratio se predsjednik URV 2. gbr Gromovi, Podružnice Sisačko-moslavačke Nenad Bužanić, general bojnik Drago Matanović kao ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi a kao sudionik tog povijesnog događaja evocirao je uspomene na samu akciju i poginule Gromove. Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić u prigodnom obraćanju napomenula je da žrtva koju su dali Gromovi u ovoj akciji ne smije biti zaboravljena a dužnost svih nas živih je da to prenosimo na mlade generacije kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja tijekom cijelog Domovinskog rata ne smijemo zaboraviti a mlade generacije poučavamo da je Domovinski rat svetinja i temelj moderne hrvatske države.

Nakon prigodnih obraćanja kod  spomenika poginulim Gromovima obitelji poginulih Gromova, izaslanstvo sisačko-moslavačke županije koje je predvodila predsjednica Županijske skupštine gospođa Ivanka Roksandić, izaslanstvo Grada Petrinje, Općine Sunja koje je predvodio zamjenik načelnika opčine gospodin Josip Kozarić, policijske postaje Sunja,  mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, s posebnim pijetetom odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga okupljeni su se uputili u Sunju na željeznički kolodvor te kod spomen ploče poginulim Gromovima tijekom Domovinskog rata odali počast, položili vijence i zapalili svijeće. Josip Kozarić zamjenik načelnika Općine Sunja prigodnim riječima obratio se nazočnima, istaknuo važnost pripadnika 2. gbr Gromovi u obrani Sunje, zahvalio se Gromovima ali i svim hrvatskim braniteljima  na žrtvi koju su dali  za obranu Sunje.

Vojni kapelan, kapelanije Sv. Ilije proroka iz Petrinje don. Matija Žugaj predvodio je molitve kod spomen obilježja, a župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji služena je Sveta Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade   Gromovi i sve hrvatske branitelje.

Nakon Svete Mise  u Domu kulture „Sven Lasta u Sunji u zajedništvu branitelja, članova obitelji poginulih Gromova i gostiju upriličeno je zajedničko druženje i skromna okrjepa.

Potporu URV 2. gbr Gromovi u provedbi ove obilježbe pružila je   Sisačko-moslavačke  županija, i Općine Sunja.