OBILJEŽENA 24. OBLJETNICA 2.PJEŠAČKE BOJNE „BANIJSKA OLUJA“

U organizaciji URV 2. gbr Gromovi, Podružnica Smž-e u Sisku  svečano je obilježena  30. svibnja 2015.g.  24. obljetnica ustrojavanja 2. pješačke bojne „Banijska oluja“.

Obilježba je otpočela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule Gromove i sve hrvatske branitelje na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Uz izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi i obitelji poginulih Gromova koje je predvodio ratni zapovjednik 2. pb „Banijska oluja“ i 2. gbr Gromovi general bojnik Drago Matanović vijence su položili i zapalili svijeće župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenici gradonačelnice Grada Siska Vlado Andučić i Marko Krička, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanici zapovjednika 2. mb „Gromovi“ i 1. mb „Tigrovi“ te izaslanstvo policijske postaje Sisak. Molitvu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje  kod središnjeg križa predvodio je vlč. Saša Jozić  župni supsidijar Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska.

Svetu Misu na otvorenom kod  crkve B.D. Marije na Viktorovcu za sve poginule hrvatske  branitelje, predvodio vlč. Zvonimir Badurina Dudić, župnik crkve sv. Kuzme i Damjana iz Poljica na Otoku Krku.

Nakon Sv. Mise svečanost je nastavljena na kupalištu „Zibel“ a gdje je održan i memorijalni malonogometni turnir „Puk. Predrag Matanović“ posvećen poginulom zapovjedniku 2. pješačke bojne „Banijska oluja“ i svim poginulim, umrlim i nestalim Gromovima u Domovinskom ratu.

Na svečanosti pročitana je ratna povjesnica 2. pješačke bojne „Banijska oluja“ te su evocirane uspomene iz Domovinskog rata iz dana „ponosa i slave.  Predsjednik Podružnice Smž-e umirovljeni satnik Nenad Bužanić i predsjednik Urv 2. gbr Gromovi umirovljeni pukovnik Željko Ćubela prigodnim su se riječima obratili nazočnima, zahvalili se svima koji su nazočili ovoj svečanosti a posebno obiteljima poginulih Gromova. Prigodnim riječima zahvale za sve što su Gromovi učinili u Domovinskom ratu za Grad Sisak i banovinu zahvalio se zamjenik gradonačelnice Grada Siska gospodin Marko Krička.
Na svečanom obilježavanju nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je u svom obraćanju  naglasio: „Na neki način smisao i postojanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata je da se prisjećamo obljetnica i tih slavnih dana. Kroz udruge i kroz ovakve obljetnice ponovo se sastanu u jednom ovakvom prijateljskom okruženju i to je prigoda gdje onda, na neki način, u slobodno vrijeme kroz sport, igru, zabavu razmjenjuju određena iskustva, a i prisjetimo se svega onoga što se sve  događalo kroz Domovinski rat. Župan je iznio da kao branitelj razumije braniteljske probleme ta da je on i županija uvijek na raspolaganju hrvatskim braniteljima. Na kraju obračanja župan se zahvalio veteranima Gromova što su učinili za Sisačko-moslavačku županiju u vrijeme Domovinskoga rata te iznio da je 2. gbr Gromovi dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu na području županije ali i cijele nam domovine Hrvatske.

Poslije zajedničkog objeda proslava je nastavljena memorijalnim  malonogometnim  turnirom „Pukovnik Predrag Matanović” a kojega je početnim udarcem otvorio Leonardo Matanović sin poginulog Predraga Matanovića a koji je i po završetku turnira podijelio pehare i trofeje najboljim momčadima. Na turniru je  sudjelovalo šest momčadi, turnir se igrao po sistemu svako sa svakim.  Nakon sportskog i korektnog nadmetanja momčadi turnira poredak  je sljedeći:

1. mjesto – 2. mb „Gromovi”
  2. mjesto – SU „Tomčev put i prijatelji”
  3. mjesto – URV 2.gbr „Gromovi” – Podružnica Smž
  4. mjesto – UHDVDR Općina Martrinska Ves
  5. mjesto – Udruga SJP „Ose” – Sisak
  6. mjesto – URV 2.gbr „Gromovi” – Podružnica Karlovačke županije.

Na turniru su proglašeni i najbolji pojedinci turnira:
– najbolji igrač turnira je: Alan Čabraja (SU „Tomčev put i prijatelji”)
– najbolji strijelac turnira je:  Igor Baniček (2.mb „Gromovi” GMTBR)
– najbolji golman turnira: Dragan Čavić (SU „Tomčev put i prijatelji”)

foto: Ž.Makek/D.Marić/B.Kolarić