Obilježena 23. obljetnica akcije „Una-95“

0
2279

U Hrvatskom Pounju, Hrvatskoj Dubici i Dvoru  18. rujna obilježili smo 23. obljetnicu akcije „Una-95“.

Organizator obilježavanja bila je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi uz potporu Općine Hrvatska Dubica i Općine Dvor te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

U zajedništvu veterana Gromova i Tigrova upriličene su komemoracije u Hrvatskoj Dubici kod spomenika poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi,  te u Dvoru kod spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Izaslanstva udruga i predstavnici lokalne uprave i samouprave položili  su vijence  i zapalile svijeće kod spomen obilježja. Molitvu za poginule kod spomen obilježja u Hrvatskoj Dubici predvodio je prečasni Željko Jurković, župnik župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

I ove godine na ovoj obilježbi sudjelovalo je izaslanstvo Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sukošan te Udruga hrvatskih branitelja Zagrebačkog holdinga i Udruga veterana 7. gbr Pume kao i mnogobrojne udruge s područja Sisačko-moslavačke županije.

Prigodnim riječima u Hrvatskoj Dubici u ime organizatora  obratio se predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec.

U ime domaćina u Hrvatskoj Dubici prigodnim riječima obratila se općinska načelnica gospođa Ružica Karagić. A članice KUD „Jeka“ iz Hrvatske Dubice,  obilježavanje su  uveličale  izvođenjem   Himne Republike Hrvatske i pjesmom „Rajska djevo“. Recitacijama prigodnih pjesmica nastupili su učenici OŠ „Ivo Kozarčanin“.

Na komemoraciji u Dvoru prigodnim riječima obratio se zamjenik načelnika općine Dvor gospodin Franjo Juranović.  Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gbr Tigrovi gospodin Ilija Vučemilović. Obratio se i gospodin Miodrag Demo izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba. U prigodnim riječima gospodin Demo  iznio je  kako je obveza svih nas da čuvamo spomen na poginule vitezove u Domovinskom ratu. A obveza je institucija da ovakva obilježavanja organiziraju, podupiru i podižu obilježavanja  na višu razinu.

Nakon komemoracije u Dvoru,  služena je Sveta Misa za poginule hrvatske branitelje u akciji „Una-95“. Svetu misu   u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla  u Dvoru služio je velečasni Stjepan Filipec.

Izvor fotografija: F.Mlinarić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here