Obilježena 23. obljetnice akcije „Brđani 1991“ i 23. obljetnice obrane Sunje

0
1549

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“  u petak  22. kolovoza 2014. godine obilježila je svečanom komemoracijom  23. obljetnicu akcije „Brđani 1991“ i  23. obljetnicu sudjelovanje Gromova u obrani Sunje u Domovinskom ratu.  S dubokim pijetetom odana je počast pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ koji su svoje živote prije 23. godine položili u temelje hrvatske države u akciji „Brđani 1991“ i u obrani Sunje tijekom Domovinskog rata. U akciji „Brđani 1991“  u herojskoj borbi poginuli su: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Osman Muratagić, Žan Marot, a 17 Gromova je ranjeno. U obrani Sunje tijekom Domovinskoga rata poginulo je 9 Gromova: Drago Andreić, Milenko Dukić, Zlatko Hajenić, Josip Kuzmac, Mladen Legin, Tomislav Skender, Gordan Osonički, Marko Somić i Tihomir Vranešić.

Na Brđani Cesti na spomeniku poginulim Gromovima i kod spomen ploče na željezničkom kolodvoru u Sunji, obitelji poginulih, mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, te izaslanstva lokalnih vlasti; Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio zamjenik županice Zdenko Vahovec, izaslanstvo Grada Siska, Općine Sunja, policijske postaje Sunja položili su vijence i zapalili svijeće.

Na spomeniku u Brđani Cesti u ime Sisačko-moslavačke županije nazočnima se obratio predsjednik županijske skupštine gospodin Željko Soldo.  A u Sunji u ime općine Sunja prigodnim riječima obratio se zamjenik načelnika općine gospodin Josip Kozarić, a na slavne dane u obrani Sunje podsjetio je jedan od ratnih zapovjednika u Sunji gospodin Marijan Kolaković.  U župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji služena je Sveta Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade   Gromovi i sve hrvatske branitelje. Svetu Misu služio je velečasni Božo Pinjuh.

Zajedničko druženje branitelja, članova obitelji poginulih Gromova i gostiju upriličeno je u Domu kulture „Sven Lasta“ u Sunji nakon Svete Mise.

Ova obilježba sprovedena je uz potporu  Sisačko-moslavačke  županije, Grada Siska i Općine Sunja.

(tekst: B.Kolarić – foto: Urv 2. gbr Gromovi)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here