Obilježena 22. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa u akciji „Maslenica“

0
1038

Operacija „Maslenica“ imala je ključan strateški značaj u Domovinskom ratu, spojen je sjever i jug Hrvatske. Zbog uspjeha Hrvatske vojske u operaciji „Maslenica“  i gubitka teritorija neprijatelj organizira i sprovodi žestoke protunapade sa svojim mnogobrojnim  elitnim snagama.P očetkom veljače 1993.g. na području Novigrada vrši se žestok neprijateljski pritisak i pokušaj neprijatelja da zauzme taj prostor. Zbog toga  u opasnost je  doveden prostor koji je oslobođen i stavljen pod nadzor Hrvatske vojske na području zadarskog zaleđa. Kako bi se spriječio prodor neprijateljskih snaga i mogućnost da neprijatelj ponovno okupira oslobođena područja u ključnim trenucima nadljudskim naporima pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Hrvatske ratne mornarice brane taj prostor i uspijevaju ga zadržati pod svojim nadzorom. U tim teškim borbama poginulo je devet pripadnika HRM-a i pet pripadnika 2. gbr „Gromovi“, Dragutin Naglaš, Vlado Brebrić, Marijan Mikulin, Boris Krivačić i Ivan Cindrić.

I ove godine veterani 2. gbr „Gromovi“ dostojanstveno su 14. veljače obilježili 22. obljetnicu obrane Novigrada i Paljuva te odali počast poginulim hrvatskim braniteljima tijekom operacije „Maslenica“. Na spomenicima poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. I u  Paljuvu održana je komemoracija i položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i mještane Paljuva poginule tijekom Domovinskoga rata. Vojni kapelan don Milenko Majić na spomenicima predvodio je molitve. U ime Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ kod spomenika u Novigradu obratio se predsjednik podružnice Smž-e Nenad Bužanić te se tom prigodom zahvalio Općini Novigrad i svima koji čuvaju spomen na žrtvu hrvatskih branitelja u operaciji „Maslenica“. U Paljuvu riječi zahvale organizatoru i domaćinu u ime Urv 2. gbr Gromovi prenio je predsjednik udruge Željko Ćubela.

Općina Novigrad i MO Paljuv i udruga branitelja iz Paljuva  organizirali su u Novigradu i Paljuvu okrijepe za sve sudionike koji su nazočili obilježbi, u zajedništvu i ugodnoj atmosferi s domaćinima provedeno je poslijepodnevno vrijeme prije povratka veterana Gromova svojim kućama. Dio atmosfere iz zadarskog zaleđa prenosimo vam fotografijama u foto-galeriji.

fotografije: Željko Makek-Rakun

tekst:Branko Kolarić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here