Obilježena 22. obljetnica 4. gardijske brigade „Pauci“

0
1315

U povodu 22. obljetnice 4. gardijske brigade „Pauci“, u vojnoj kapelici sv. Križa u nekadašnjoj vojarni 4. gbr u Dračevcu kraj Splita, 28. travnja 2013. godine služena je sveta Misa zadušnica za 194. poginula pripadnika ove legendarne postrojbe u Domovinskom ratu.

Obilježavanju i Misi je nazočio i umirovljeni general Ante Gotovina koji je u jednom trenutku i zaplakao.

Prije mise generala Gotovinu su okružili brojni članovi te brigade i braniteljskih udruga te se s njim pozdravljali, a on u tom trenutku, okružen suborcima, više nije mogao zadržati suze. Novinarima je izjavio kako je ponosan na 4. gardijsku brigadu te da ga posebice veseli susret sa obiteljima poginulih branitelja, prenijela je Hina.

»Poslije toliko godina ovo je prigoda da se nađem sa svim tim ljudima, ali i gardistima iz 4. gardijske brigade. Znamo da je uloga 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu bila jako važna«, rekao je Gotovina.

Na novinarski upit smatra li da se Domovinski rat nepravedno zapostavlja, odgovorio je: »To ovisi o nama. Mi smo ti koji pričamo o Domovinskom ratu, mi koji smo bili branitelji«.

Gotovina je skupa s generalom Damirom Krstičevićem i potpredsjednikom udruge Veteran 4. gardijske brigade pukovnikom Ivanom Mršićem položio vijence u Spomen kapelicu Sv. Križa u Dračevcu.

Obraćajući se nazočnima, Mršić je poseban pozdrav uputio generalima Gotovini i Mladenu Markaču, koji nije nazočio, naglašavajući važnost branitelja koji su dali živote za Domovinu te ističući: »Nikada nećemo dozvoliti da se pogazi njihova i naša žrtva i da se ugrozi budućnost i opostojnost države koja nas je toliko skupo stajala«.

»Nećemo dopustiti da se stavi mrlja na našu pobjedu koja je čista i poštena«, poručio je, istaknuvši da Hrvatsku treba urediti kao državu prava i pravde, napretka i prosperiteta.

Služeći misu vojni kapelan fra Božo Ančić poručio je Gotovini kako mu ne može poželiti dobrodošlicu jer je »na svojem«. U propovijedi je pozdravio sve koji su ustrojavali 4. gardijsku brigadu, ali i one koji su tu brigade rastrojavali, poručivši: »Neka je na čast svakomu što je činio«.

On je spomenuo kako neki omalovažavaju 4. gardijsku brigade i govovore da se s njome moglo drukčije postupati.

»Takvu naknadnu pamet i generale poslije bitke niti uvažavamo niti poštujemo. Da je moglo biti drukčije, bilo bi. Zahtjev onog vremena dobio je častan odgovor u vidu 4. gardijske brigade«, rekao je fra Božo. Osvrćući se na stanje u hrvatskom društvu kazao je kako problem vidi u tome »da ne znamo što hoćemo i, što je još žalosnije, nedločni smo«.

Vijence su u Spomen kapelicu položila brojna izaslanstva, među njima i izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačević, te izaslanstva ministarstava branitelja i unutarnjih poslova, kao i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, splitski gradonačelnik Željko Kerum te predstavnici više braniteljskih udruga i lokalnih dužnosnika.

U ime Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ tajnik Udruge, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec svojom nazočnoću i sudjelovanjem na ovoj značajnoj obljetnici, ispred svih članova Udruge odao je priznanje i poštovanje  našoj braći, hrvatskim ratnicima i prijateljima iz 4. gardijske brigade „Pauci“.

 

URV 2. gbr/HRSVIJET-net

Foto: Ivica Lozina-Brzi,4.gbr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here