Obilježena 22. obljetnica 2. gardijske brigade „Gromovi“

0
1005

 

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“  obilježila je u Dugoj Resi 18. svibnja 2013. godine 22. obljetnicu osnivanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ a koja je osnovana 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom nedaleko Zagreba. Toga dana ustrojeno je Zapovjedništvo brigade i 1. pješačka bojna.

Misno slavlje u dugoreškoj župnoj crkvi  Sv. Antuna Padovanskog za 203 poginula i 5 nestalih Gromova u Domovinskom ratu služio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić, dugogodišnjii vojni kapelan 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Vojni kapelan je u propovijedi zapitao gdje su danas ideali koji su nas povezivali u vrijeme ustrojavanja brigade? „Zar je ishlapilo ono jedinstvo koje smo imali, kada nas nikakvi lobiji nisu mogli odvući u ponore podijeljenosti i nesloge. I Isus u današnjem evanđelju prekorava apostola Petra koji se pita a što je s njim pokazujući na Ivana koji ih je slijedio. Isus mu uzvraća: što je tebi do toga, odnosno što je tebe briga?  To danas kaže i meni i tebi ako se pitamo što je s nekim drugim, a zapravo ne vodimo o sebi računa. Na kraju je don Milenko Majić istaknuo: „Neka nam ova obljetnica uz sjećanje na nače poginule i umrle prijatelje bude i nadahnuće u obnovi ideala koji su negdje u nama ali ih je godinama prašina prekrivala.“

Svetu misu je pjevanjem i sviranjem uzveličao Zbor župe bl. Alojzija Stepinca iz Duge Rese.

Nakon misnog slavlja, u prostoru Učeničkog doma „Duga Resa“, nekadašnjoj vojarni 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade ZNG-a održana je prigodna komemoracija i svečana akademija. Uz obitelji poginulih branitelja i Udrugu ratnih veterana 2. gbr Gromovi, na spomenik poginulim Gromovima vijence su položili i zapalili svijeće mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga, Gromovi iz udruge „Crne mambe“, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s ratnim veteranom Gromova brigadirom Miodragom Demom, izaslanstvo Karlovačke županije, gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, izaslanik 2. mb „Gromovi“ gmtbr natporučnik Marijan Viljevac, zapovjednik 1. mb „Tigrovi“ gmtbr bojnik Romeo Horvat, i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić.  Prigodnu molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan Milenko Majić.

Potom su pročitana imena 203 poginulih i petorice nestalih pripadnika postrojbe.

Umirovljeni brigadir Mile Krišto, ratni načelnik stožera „Gromova“ i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade istaknuo je kako je obilježavanje obljetnice i služenje mise za poginule pripadnike brigade važno i suborcima i obiteljima poginulih, jer se time pokazuje da njihove žrtve nisu zaboravljene, te kako je 1991. godine na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, trebalo, osim domoljubnog zanosa, i hrabrosti. Što više vrijeme odmiče sve smo svjesniji težine odluke ljudi koji su se svjesno priključili slabijoj strani u ratu s malom šansom da će preživjeti, rekao je brigadir Krišto.

Naglasio je i tadašnju važnost strateške okosnice trokuta Zagreb-Karlovac-Sisak. Ta je okosnica spriječila brz prodor neprijatelja i osvajanje tih gradova, podsjetio je Krišto.

Izaslanica ministra branitelja, pomoćnica ministra Nevenka Benić  je zahvaljujući braniteljima za žrtvu, ostvarenu slobodu i neovisnost Hrvatske rekla kako Ministarstvo branitelja upravo zbog toga obilježavanjem obljetnica promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Operacije Tigar, Maslenica, Bljesak, Oluja i Una bile bi nezamislive bez sudjelovanja Gromova koji su se borili srcem, sa molitvom na usnama, a ljubav i hrabrost bile su im misli vodilje. Vaš nebeski zaštitnik sveti Ilija Gromovnik dao vam je snagu. Pokazali ste kako ste bili i ostali jedna od elitnih postrojbi hrvatskih Oružanih snaga istaknula je pomoćnica ministra.

U prigodi proslave obljetnice određenom broju članova udruge dodijeljena su priznanja za doprinos radu udruge. Također za nesebično davanje, duhovnu skrb i pomoć vojnicima i braniteljima, dugogodišnjem vojnom kapelanu Gromova don Milenku Majiću uručeno je Priznanje Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Proslavu 22. obljetnice brigade, ujedno i dana 1. i 3. pješačke bojne, te 6. obljetnicu URV 2. gbr Gromovi prigodnim programom uzveličale su članice KUD-a „Vinčica“ iz Belajskih Poljica.

Na obilježavanju je sudjelovao i poslijeratni zapovjednik 2. gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni brigadni general Josip Stojković.

Nakon svečanosti članovi Udruge i gosti nastavili su zajedničko druženje.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here