Obilježena 22. godišnjica ubojstva tovarničkog župnika Burika

0
887

Vukovar/Tovarnik – Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježje na groblju u Tovarniku, obilježena je 22. godišnjica mučkog ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu. U sklopu obilježavanja obljetnice smrti velečasnog Burika, ali i 663 mučenika Crkve u Hrvata, održana je 5. memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u kojoj je sudjelovalo 80-tak maratonaca iz cijele Hrvatske, a među njima najmlađa sudionica je 8-godišnja Marija Tadić iz Tovarnika i najstariji, 72-godišnji Nikola Kovač iz Strizivojne.

Velečasnog Burika koji je i nakon pada Tovarnika ostao sa svojim vjernicima koji nisu željeli napustiti svoje domove, ubili su 8. listopada 1991. u podrumu župnog dvora u Tovarniku pripadnici paravojne “dragovoljačke” formacije iz Srbije, iz Valjeva “Dušan Silni”, a izvjesni Kosta Gvozdanov se hvalio kako je on ispalio prvi hitac u Burika i “ubio ustaškog popa” i njegov biret, svećeničku kapu, danima je nosio na glavi dok je ubijao u susjednom Lovasu.

Mnogim je župljanima te 1991. pomogao da se izvuku na sigurno. No, on nipošto nije želio napustiti Tovarnik, obilazio je one koji su ostali, hrabrio ih i skupa s njima molio. Doduše, pod pritiskom agresora bio se privremeno preselio u Sot, u Vojvodinu, kod prijatelja vlč. Petra Šokčevića, no svaki dan se vraćao u Tovarnik. A zabrinutom biskupu je poručio da neće napustiti svoj narod i da će se vraćati sve dok i zadnji čovjek ne napusti Tovarnik.

Velečasni Burik iz Sota se prema okupiranom Tovarniku zadnji put uputio 7. listopada 1991.

Došli su po njega i odveli ga da se nikad ne vrati. Bile su mu 63 godine, a to je dob u kojoj je čovjeka teško prevariti. Velečasni Ivan Burik u rodnom mjestu hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša službovao 28 godina.

Antun Ivanković

Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here