Obilježena 21. obljetnica obrane Novigrada i Paljuva u akciji Maslenica

0
1462

Prije 21 godinu tijekom operacije „Maslenica“ u najžešćim protuudarima velikosrpskog agresora tijekom veljače 1993. godine, odnosno namjere ponovnog zauzimanja Novigrada i njegovog okružja poginulo je pet pripadnika Gromova i devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad i time sačuvan vojni uspjeh operacije „Maslenica“.

Hrvatski branitelji iz 2. gardijsake brigade „Gromovi“ okupljeni u svojim udrugama ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ i „Crne mambe“ dostojanstveno su i u velikom broju u subotu 8. veljače obilježili 21. obljetnicu obrane Novigrada i Paljuva i odali dužnu počast poginulim braniteljima.

Na obilježavanju i komemoraciji za poginule Gromove: Dragutina Naglaša, Vladu Brebrića, Marijana Mikulina, Ivana Cindrića i Borisa Krivačića, te devetoricu poginulih pripadnika Hrvatske ratne mornarice, uz Gromove nazočili su ratni veterani HRM-a, predstavnici zapovjedištva HRM-a, predstavnici 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade predvođeni zapovjednikom bojnikom Romanom Kelnerićem, udruga branitelja HRM-a, predstavnici više braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja, predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Grada Pule i Malog Lošinja, građani Novigrada i Paljuva te domaćini i suorganizatori Osnovna škola i općina Novigrad.

Na značaj ove operacije, hrabrost i žrtvu branitelja podsjetili su brigadir Dragiša Konsa ispred HRM-a i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni pukovnik Željko Ćubela.

Molitve na spomenicima predvodili su novigradski župnik don Pavao Zubčić i vojni kapelan Tigrova i Gromova, don Milenko Majić. Poslije obilježavanja i domjenka u Novigradu, odana je počast poginulim braniteljima u susjednom Paljuvu. Na komemoraciji ispred spomenika poginulim braniteljima i civilima u Paljuvu, sjećanje na obranu i hrabrost branitelja Paljuva i Novigrada podijelio je umirovljeni bojnik Davor Smuđ, predsjednik Podružnice Sisačko-moslavačke županije URV 2. gbr „Gromovi“.

Prije druženja i okrjepe koju su organizirali domaćini iz udruge branitelja Paljuva, u mjesnoj crkvi Marije pomoćnice kršćana služena je Misa zadušnica za poginule pripadnike 2. gardijske brigade Gromove. Na povratku iz Novigrada članovi URV 2. gbr „Gromovi“ bili su na organiziranoj zajedničkoj večeri u restoranu Pastoralnog centra plitvičke župe u Mukinju.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here