Obilježena 21. obljetnica akcije „Vihor“ (Foto)

0
952

Svetom Misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Marte i prigodnom komemoracijom u Šišincu, u Pokuplju, obilježena je u četvrtak 13. prosinca 2012. godine 21. obljetnica akcije „Vihor“, čime je  odana počast poginulim braniteljima u ovoj vojno-redarstvenoj akciji  u Domovinskom ratu. Misu je služio petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Vojni kapelan je u propovijedi istaknuo kako trebamo zahvaljivati Bogu što smo imali hrabre i odvažne mladiće i djevojke koji su htjeli i željeli svojim obiteljima i svome narodu osigurati mir i slobodu, i koji su se borili za neke nove vrijednosti. Naglasio je spremnost branitelja na žrtvu u Domovinskom ratu, znajući da se možda s toga životnoga puta neće vratiti, no vjerovali su da će ta njihova žrtva donijeti toliko željeni mir i slobodu. Potom je rekao da je i ova sveta Misa prigoda da se upitamo jesmo li i mi danas na tome putu. Branitelji su se izborili za mir i slobodu svojih obitelji, svoje Domovine, no mi ne trebamo sa strane gledati što se događa, nego nastaviti graditi tu „zgradu“, ne dopustiti da se urušava, već ju izgrađivati na zadovoljstvo svakog čovjeka koji u njoj želi živjeti, istaknuo je kapelan Majić.

Nakon Mise su Klub Udruge ratnih veterana 102. brigade HV – Novi Zagreb i  Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ na spomen obilježju „Spomen gaj 102. brigade HV“ upriličili prigodnu komemoraciju na kojoj su se prisjetili 19 poginulih branitelja u ovoj akciji. U prigodnom programu pročitana su imena svih 19 poginulih hrvatskih vojnika i pjesma posvećena poginulima u akciji „Vihor“ koju je napisao ratni veteran Gromova Hrvoje Horvat. Riječima pozdrava, zahvale i kratkim osvrtom na samu akciju, te žrtvu poginulih branitelja nazočnima su se obratili predsjednik URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni brigadir Mile Krišto i predsjednik Kluba UHVDR 102. brigade HV umirovljeni pukovnik Tomo Krešo Špeletić. Potom su predstavnici Kluba veterana 102. brigade HV, Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“, izaslanik Sisačko-moslavačke županije pukovnik Ivica Pandža – Orkan, načelnik Općine Lekenik Marijan Crnkoci, UDVDR-a Ogranak Sisak-Kluba Vrbina, ratni veterani i suborci položili vijence i zapalili svijeće. Molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan Milenko Majić. Na obilježavanju je nazočio i zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade HKoV-a, pukovnik Dražen Sebastijan. Nakon Mise i komemoracije uslijedilo je druženje okupljenih u mjesnom domu u Šišincu.

Napadna vojno-redarstvena akcija u Domovinskom ratu nazvana „Vihor“ odvijala se od 12. do 15 prosinca 1991. godine s ciljem oslobađanja dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora. Na zapadnom dijelu tadašnje Petrinjske bojišnice oslobođeni su dijelovi sela Slane i Glinske Poljane, dok  na sjevernom dijelu glinskog Pokuplja akcija zbog objektivnih razloga nije rezultirala uspjehom. U ovoj akciji poginulo je 19 hrvatskih branitelja. Trinaest iz sastava 102. brigade HV Novi Zagreb i šest iz 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here