Obilježena 21. obljetnica akcije „Una-95“

0
1208

naslovna-small

U Hrvatskoj Dubici i Dvoru  17. rujna Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi organizirala je obilježavanje 21. obljetnice akcije „Una-95“. U zajedništvu veterana Gromova i Tigrova upriličene su komemoracije u Hrvatskoj Dubici kod spomenika poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi,  te u Dvoru kod spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima. Na spomenicima  vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih Gromova i Tigrova, izaslanstvo udruga obitelji poginulih   hrvatskih branitelja. Zajednički vijence su položila izaslanstva a koje je predvodio ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi umirovljeni general Zvonko Peternel;Urv 2. gbr Gromovi, Urv 1.gbr Tigrovi, Udruga Crne mambe, i predstavnici ZUV HGP. U ime Grada Zagreba vijenac je položio izaslanik gradonačelnika Ilija Vučemilović.

Vijence su u ime  Sisačko-moslavačke županije položile zamjenica župana Anita-SinjeriIbrišević i predsjednica županijske Skupštine Ivanka Roksandić, u ime gradonačelnice Grada Siska vijence su položili potpredsjednik gradskog vijeća Zdenko Koren i vijećnik Milan Ivanković. U ime gradonačelnika Grada Petrinje vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić. Vijence su položili zajedno  načelnik općine Hrvatska Dubica i hrvatski branitelji iz općine, te zamjenik načelnika općine Dvor Franjo Juranović sa suradnicima. Počast paljenjem svijeće su odala  izaslanstva 2. mehanizirane bojne Gromovi i 1. mehanizirane bojne Tigrovi, te izaslanstva MUP PP Hrvatska Kostajnica koje je predvodio načelnik Marijan Brnad i načelnik PP Dvor Damir Kolar. Počast poginulim u akciji „Una-95“ došli su odati i hrvatski branitelji iz općine Hodošan i branitelji udruge dragovoljaca općine Sukošan.

U Hrvatskoj Dubici prigodnim riječima obratio se izaslanik predsjednika URV 2. gbr Gromovi Stjepan Domjanić koji je evocirajući uspomene i  prisjetio se tih teških ratnih dana kada se odvijala operacija „Una-95“. Prigodnim riječima obratio se i načelnik Općine Hrvatska Dubica i sam hrvatski branitelj Tomislav Mateljak. Ovom prilikom a zbog višegodišnje potpore udruzi,  načelniku Tomislavu MateljakuUrv 2. gbr Gromovi dodijelila je Monografiju 2. gbr Gromovi. A OŠ „Ivo Kozarčanin“ i KUD „Jeka“ Hrvatska Dubica Urv 2. dodijelila je zahvalnice za ne sebičnu pomoć i potporu u provedbi obilježbe akcije „Una-95“. I ove godine KUD „Jeka“ svojim pjevanjem a  učenici OŠ „Ivo Kozarčanin“ prigodnim recitacijama u Hrvatskoj Dubici uveličali su obilježbu.

U Dvoru prigodnim riječima obratio se zamjenik načelnika općine Dvor Franjo Juranović, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba ujedno i predsjednik Urv. 1. gardijske brigade Tigrovi te predsjednica županijske Skupštine Ivanka Roksandić. Zamjeniku načelnika Franji Juranoviću a zbog potpore koje je u proteklom vremenu pružio udruzi oko obilježavanja u Dvoru, udruga je dodijelila Monografiju 2. gbr Gromovi.

Za sve poginule Gromove i Tigrove kao i sve hrvatske branitelje poginule  u akciji „Una-95“ u crkvi Sv. Petra i Pavla u Dvoru, vojni kapelan don Antonio Mikulić kapelan kapelanije Sv. Ilije Proroka iz Petrinje  služio je Svetu Misu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here