Obilježena 21. obljetnica akcije „Brđani 91.“ i sjećanje na herojsku obranu Sunje

Dostojanstveno, s dubokim pijetetom odana je zahvala i počast hrvatskoj mladosti, hrabrim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ koji su 22. kolovoza 1991. godine položili svoje živote u akciji „Brđani 1991“, kao i poginulim Gromovima, ali i svim drugim braniteljima u herojskoj obrani Sunje tijekom Domovinskog rata. Iako, slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. „A“ brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a, krenuli su nošeni hrabrošću i ljubavlju prema svojoj domovini u prvi veći protuudar na sisačkom području 1991. godine.  Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak – Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. gbr Gromova – Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Komunikacija zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu, tehnici i naoružanju nije deblokirana, ali su neprijatelju naneseni znatni gubitci, poljuljan mu je bio moral i zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje.

O herojskoj obrani Sunje i junaštvu njenih branitelja već su ispričane mnoge priče. U toj herojskoj obrani okosnicu su činili također pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“. U najžešćim napadima na Sunju tijekom 1991. i 1992. godine devetorica Gromova je dalo svoje živote.

U spomen na ove hrabre branitelje Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ obilježila je 22. kolovoza 2012. godine u Brđani Cesti, Sunji i Komarevu 21. obljetnicu akcije „Brđani 1991.“ i  oživjela je sjećanje na herojsku obranu branitelja Sunje. Na spomeniku poginulim Gromovima u Brđani Cesti i podno spomen ploče poginulim Gromovima na željezničkom kolodvoru u Sunji, te Spomen križu u Komarevu, brojna izaslanstva braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Općine Sunja, obitelji poginulih branitelja, predstavnici Policije, županijskih i lokalnih vlasti te članovi Urv 2. gbr „Gromovi“ položili su vijence i zapalili svijeće. Sjećanja na te teške, ali hrabre i ponosne dane dočarali su umirovljeni časnici  2. gbr bojnik Davor Smuđ i satnik Ivica Ceković posebno naglasivši žrtvu ovih poginulih hrvatskih mladića. Na svim spomen obilježjima nazočni su se poginulih branitelja sjetili i u prigodnim molitvama. Nakon komemoracija na spomen obilježjima, u župnoj crkvi sv. Katarine u Komarevu služena je Misa zadušnica za sve hrvatske branitelje. Misu je služio župnik Blahomir Blagoš Prucha.

Po završetku misnog slavlja URV 2. gbr Gromovi Podružnica sisačko-moslavačke županije održala je u mjesnom domu Komarevo redoviti izvještajni Zbor. Uz uobičajena izvješća o provedenim hvalevrijednim projektima ove Podružnice Gromova i nadolazećim programima, uz predsjednika Podružnice umirovljenog bojnika Davora Smuđa, nazočne su pozdravili predsjednik Udruge umirovljeni brigadir Mile Krišto i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade, brigadni general  Drago Matanović, posebno pohvalivši angažman i entuzijazam članova ove podružnice Gromova.

U poslijepodnevnim satima u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Bošnjaka održan je malonogometni turnir u spomen na poginule hrvatske branitelje.