Obilježena 20. obljetnica vojne akcije „Vihor“

0
7804

Povodom 20. obljetnice vojne akcije „Vihor“, 13. prosinca 2011. godine, na spomeniku poginulim braniteljima „Spomen gaj 102. brigade HV“ u Šišincu, Klub Udruge ratnih veterana domovinskog rata 102. brigade HV i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“  upriličili su prigodnu komemoraciju za 19. poginulih hrvatskih branitelja u ovoj akciji. Nakon odavanja počasti minutom šutnje, pročitana su imena poginulih branitelja. Ratni veterani 102. brigade HV Novi Zagreb i 2. gardijske brigade „Gromovi“ zajedno s obiteljima poginulih pripadnika, ratnim zapovjednicima 102. brigade , načelnikom općine Lekenik, Mjesnog odbora Šišinec i predstavnicima Sisčko-moslavačke županije  položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku.

  Okupljenima su se obratili predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr. Gromovi umirovljeni brigadir Mile Krišto i predsjednik Kluba veterana 102. Brigade HV-a Novi Zagreb mr. sc. Tomo Krešo Špeletić. Svetu Misu za poginule branitelje u župnoj  crkvi sv. Marte u Šišincu služio je don Milenko Majić, vojni kapelan vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka iz Petrinje. U propovijedi je vojni kapelan poručio obiteljima poginulih branitelja:

 „Poštovane obitelji poginulih i nestalih, Vama nitko ne može nadoknaditi gubitak vašeg sina, supruga ili oca. Razumijemo vašu tugu i bol, te s vama suosjećamo na gubitku tako dobrih prijatelja, ali možete biti ponosni da su upravo oni, vođeni ljubavlju, vjernosti, i odanosti svome narodu, ali i svojoj obitelji, ugradili ono najvrjednije u temelje naše domovine. Na tim idealima možete odgajati svoju djecu, i zajedno se s nama nadahnjivati u izgradnji onog što su oni započeli. Oni se nisu obazirali na pozive turističkih agencija za odlaskom prema slobodnoj i blještavilom obasjanoj Europi, nego su napuštajući topli dom došli ovdje i stali pred neprijatelja pokušavajući osloboditi okupirane dijelove ovog djela domovine“.

Nakon Mise zadušnice i komemoracije Općina Lekenik i MO Šišinec pripremili su okrjepu u obližnjem mjesnom domu, gdje su se ratni veterani i obitelji poginulih zadržali u zajedničkom druženju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here