Obilježena 20. obljetnica obrane Novigrada u akciji Maslenica (FOTO)

Operacijom „Maslenica“ ponovno je bio spojen sjever i jug Hrvatske. Vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ je bila ključna za obranu i daljnja bojna djelovanja Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Nakon 26. siječnja 1993. godine i okončanja oslobađajuće bitke za Maslenicu i veliki dio okupiranog zadarskog zaleđa, uslijedili su protunapadi pobunjenih srpskih snaga koji su svakim danom bili sve jači jer su sa prostora cijele tzv. Krajine i bivše Jugoslavije pristizale značajne srpske dobrovoljačke snage. Početkom veljače 1993. uslijedili su žestoki napadi na Novigrad gdje je dovedena u opasnost postignutog uspjeha u operaciji „Maslenica“, odnosno veliki izgledi ponovnog izbijanja srpskih snaga u novigradsko ždrilo. U tim ključnim trenutcima u veljači, tada vrlo naoružanom i brojnom neprijatelju, u Novigradu i oko njega suprostavili su se pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Hrvatske ratne mornarice, posebno pripadnici mornaričkog desantnog pješaštva „Vange“. U teškim borbama nadljudskim snagama hrvatskih branitelja Novigrad je obranjen. Poginulo je devet pripadnika HRM-a i pet pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, Dragutin Naglaš, Vlado Brebrić i Marijan Mikulin iz 1. pješačke bojne te Boris Krivačić i Ivan Cindrić iz Oklopne bojne.

U spomen na ovaj značajni boj u Domovinskom ratu i pogibiju hrvatskih ratnika, Općina Novigrad i Osnovna škola Novigrad u suradnji s braniteljskim udrugama organiziraju prigodnu komemoraciju i svečanost u Novigradu. U subotu 26. siječnja 2013. godine u Novigradu je obilježena 20. obljetnica ovog događaja gdje se okupio značajan broj ratnih veterana – branitelja, sudionika borbenih djelovanja, braniteljske udruge, članovi obitelji poginulih, mještani, predstavnici općinskih i županijskih vlasti te predstavnici Hrvatske ratne mornarice i 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade. U velikom broju na jubilarnoj 20. obljetnici okupili su se ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ okupljeni u udrugama URV 2. gbr „Gromovi“ i „Crne mambe“. Na komemoraciji i svečanosti sudjelovao je i izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, Ive Josipovića, načelnik stožera HRM-a, kapetan bojnog broda Predrag Stipanović.

Na spomenicima poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade „Gromovi“ uz izaslanika predsjednika RH vijence su položila i zapalila svijeće brojna izaslanstva. Molitvu na spomeniku poginulim mornarima izrekao je novigradski župnik don Pave Zupčić, a na spomeniku Gromovima petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić.Nakon komemoracije upriličeno je druženje branitelja, pripadnika HRM-a i HV-a te mještana Novigrada. Izaslanik predsjednika RH, kapetan bojnog broda Predrag Stipanović uručio je četvorici pripadnika „Vangi“ odličja RH dodijeljena od predsjednika RH. Općina Novigrad je povodom 20. obljetnice operacije „Maslenica“ između ostalih dodijelila 2. gardijskoj brigadi „Gromovi“ zahvalnicu za nesebičnu pomoć za oslobađanje Novigrada, a Udruga „Vanga“ priznanje, dok je Udruga ratnih veterana 1. pješačke bojne „Crne mambe“ 2. gbr „Gromovi“ u znak zahvalnosti dodijelila plakete istaknutim sudionicima borbenih djelovanja te Općini Novigrad i Udruzi branitelja HRM-a „Vanga“. Poslije svečanosti, objeda i druženja, ratni veterani 2. gbr „Gromovi“ – članovi udruga 2. gbr „Gromovi“ i „Crne mambe“, predstavnici 2. mb „Gromovi“ – gmtbr, dragovoljci i mještani položili su vijence i zapalili svijeće u susjednom Paljuvu na spomeniku poginulim braniteljima. Molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan Gromova don Milenko Majić. Potom su svi zajedno sudjelovali na domjenku koji su pripremili Udruga dragovoljca i Mjesni odbor Paljuv.

FOTOGALERIJA: