Obilježena 19. obljetnica akcije „Una 95“.

0
1071

U spomen na sve poginule hrvatske branitelje u akciji „Una 95“ Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Udruga Crne mambe   upriličili su 20. rujna prigodne komemoracije u Hrvatskoj Dubici i Dvoru.  Na spomeniku poginulim Gromovima u Hrvatskoj Dubici i spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u  Dvor vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih, predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vlasti, delegacije braniteljskih udruga, kao i predstavnici Oružanih snaga i  Policije.

S pijetetom počast su odali ratni veterani Gromovi, Tigrovi, Zbor Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, članovi Moto kluba veterana iz Petrinje, udruga branitelja  iz Sukošana,  Hrvatski demokratski forum Pounje, Sisačko-moslavačka županija, Grad Zagreb, općine Dvor i  Hrvatska Dubica,  policijske postaje Dvor i Hrvatska Kostajnica, 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ i 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a i Logistička pukovnija.

U Hrvatskoj Dubici nazočnima se obratio predsjednik Urv 2. gbr Gromovi umirovljeni pukovnik Željko Ćubela i evocirao uspomene na samu akciju a  načelnik općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak pozdravio je sve nazočne. U Dvoru su se nazočnima  obratili predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi umirovljeni satnik Ante Deur, donačelnik općine Dvor Franjo Juranović te predsjednik županijske skupštine Smž-e gospodin Željko Soldo.

Ženski pjevački zbor KUD-a „Jeka“ iz Hrvatske Dubice  kod spomenika u Hrvatskoj Dubici izveo je  himnu RH, a domoljubnim recitacijama program su uljepšali  učenici OŠ Ive Kozarčanina iz Hrvatske Dubice.

Molitvu za poginule na spomen obilježjima predvodio je vojni kapelan petrinjske vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka, don Milenko Majić. U župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Dvoru  don Milenko Majić služio je Svetu Misu za poginule hrvatske branitelje.

Donačelnik općine Dvor sa suradnicima u općinskoj vijećnici poslije Svete Mise primio je obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Druženje i objed održani su u prostorijama NK „Podovi“ u Dvoru. Općina Dvor i NK „Podovi“ bili su suorganizatori obilježbe u Dvoru.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here