Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

0
1003

 

Sisak, Novi Farkašić 18. listopada 2020. godine

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije počelo je Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa .

Odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima nastavilo se paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Na sisačkom groblju Viktorovac odala se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima kod središnjeg su križa gdje su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnicima lokalne samouprave, položili vijence i zapalili svijeće, a zajedničku je molitvu vodio vlč. Ivan Grbešić.

Odali smo počast i zapalili svijeće kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću na Senjaku u Petrinji.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti COVID-19, ove godine Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije nije službeno obilježen kao dosadašnjih godina središnjom svečanošću u Novom Farkašiću.

S tugom i zahvalnošću, na skroman i dostojanstven način položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Farkašiću u kojem se 17. I 18. listopada 1991. godine odvijala “BITKA ZA NOVI FARKAŠIĆ” po kojoj se i slavi Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, naselju na području grada Petrinje, gdje je vođena slavna bitka i ostvarena velika pobjeda hrvatskih oružanih snaga.

Počast kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Farkašiću polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odala je Udruga ratnih veterana Crne Mambe, zajedno predstavnici Sisačko-moslavačke županije i  Koordinacija udruga proistekle iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije na čelu sa predsjednikom Nenadom Bužanićem  ujedno predsjednikom Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije, Udruga veterana Primorsko-goranske županije, Udruga veterana Kastav i Grobnik, te braniteljske udruge sa područja Petrinje.

Na kraju prisutnima se obratio Župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.

U čijim govorima su se evocirali uspomene, zahvalilo se na žrtvi onih koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost jedine nam Domovine,  obiteljima poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja i hrvatskim braniteljima koji nisu žalili svoje živote.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Matko Marenić

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here