Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Siska

0
630

 

U Sisku je 03. rujna na svećan naćin obilježen  Dan branitelja Grada Siska. Dan branitelja Grada Siska  obilježava se kao spomen na prvu oslobođenu vojarnu „Barutana“ u Domovinskom ratu 3. rujna 1991.godine.

Obilježba je započela paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana, a nastavljena je paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod središnjeg križa na groblju Viktorovac. Potom je održana svečana  akademija  na prostoru bivše vojarne „Barutana“. Na svečanoj akademiji zaslužnim hrvatskim braniteljima uručene su Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu.

Plakete su uručene Smailu Dediću, časničkom namjesniku – posthumno;  Ivanu Kuraberu, pričuvnom bojniku – posthumno; Marijanu Iris pripadniku SJP „OSA“,  Nikoli Škrinjaru pripadniku SJP „OSA“ Željku Maloviću, pripadniku SJP „OSA“,  Željku Gršiću, pripadniku SJP „OSA, hrvatskom branitelju; Ivici Bunjevcu, poručniku Željku Belčecu, poručniku; Viktoru Šprajcu, pričuvnom bojniku; Ivici Huzjaku, Darku Đuretiću, hrvatskom branitelju,  i hrvatskom branitelju Stjepanu Kolarecu. Posebno smo ponosni na naše pripadnike 2. gardijske brigade Gromovi koji su primili plakete Ibrahim Koštić i Ivica Curić, za dodjelu plaketa predložila ih je Urv 2. gbr Gromovi podružnica Smž-e.

U povodu Dana branitelja Grada Siska u bivšoj vojarni Barutana postavljena je i izložba „Branitelji u fokusu“ autora Mladena Kneževića, a u organizaciji Gradskog muzeja Sisak.

Svečanom obilježavanju Dana branitelja Grada Siska nazočio je  župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Grad Sisak je grad Hrvatskih pobjeda, hrvatski branitelji Grada Siska  imaju se čime ponositi, bili su prvi kada je to bilo najpotrebnije u Domovinskom ratu. U Sisku je prva oslobođena vojarna u RH, osnovana prva dragovoljačka postrojba ZNG- 57. SAMB, osnovan je prvi odred vojne policije i u Sisku je na raspolaganje stavljen prvi riječni ratni brod za vrijeme Domovinskog rata.

Tekst:B.Kolarić

Foto: Grad Sisak i Smž

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here