Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Siska

0
591

U Sisku je 02. rujna obilježen  Dan branitelja Grada Siska. Dan branitelja Grada Siska  obilježava se kao spomen na prvu oslobođenu vojarnu „Barutana“ u Domovinskom ratu 3. rujna 1991.godine.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je velečasni Ivan Faletar.  I kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku  odana je počast i zapaljene su svijeće.

Svečanost je nastavljena u Holandskoj kući u Sisku svečanom akademijom  i dodjela Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu.

Posebno smo ponosni na naše pripadnike 2. gardijske brigade Gromovi koji su primili Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu umirovljeni natporučnik Ivica Petrović i umirovljeni poručnik Stjepan Kukurić ratni pripadnici 2. pješačke bojne Banijska oluja 2. gbr Gromovi. Za dodjelu plaketa predložila ih je Urv 2. gbr Gromovi Sisačko-moslavačke županije.

Uz naše pripadnike dobitnici Plaketa Marijan Celjak-junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu su još: posthumno pukovnik Mato Barić, bojnik Darko Podolnjak i Joso Marković, zatim pričuvni narednik Ivan Grubar, pričuvni bojnik Rajko Popović, hrvatski branitelj Milko Prpić, hrvatski branitelj Stevo Cestarić, Samostalna četa vojne policije pri Operativnoj grupi za Sisak i Banovinu.

U povodu obilježavanja Dana branitelja Grada Siska otvorena je i  izložba fotografija iz vremena Domovinskog rata Miroslava Bobetka BoB-a, pod nazivom „Trenuci predaha“.

Svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Grada Siska nazočio je  župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček i predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović.

Na dodjeli Plaketa Marijan Celjak-junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu u prigodnom obraćanju župan Celjak rekao je: „3. rujna 1991. godine oslobođena je Barutana, prva JNA vojarna u RH za vrijeme Domovinskog rata. U to su vrijeme srbočetnici pokušali odcijepiti Caprag. U to vrijeme su se hrvatski branitelji suprotstavili jednoj od najmoćnijih vojski svijeta. Bili su naoružani ljubavlju prema Domovini u nastajanju, velika srca, motivacijom za obranom svojih domova i obitelji. Mirnim putem oslobodili su Barutanu, vojarnu koja se nalazila u neposrednoj blizini Rafinerije, Željezare, Termoelektrane, JANAF-a i za to je trebala hrabrost i ljubav. Hrabrost, zajedništvo, ljubav. Često kada govorimo o hrvatskim braniteljima, možda nismo niti svjesni, da živimo u vremenu s najvećim junacima u povijesti Hrvatske. Mnogi velikani hrvatske povijesti poput Nikole Šubića Zrinskog, Stjepana i Antuna Radića, bana Josipa Jelačića su pokušavali ostvariti ono što su hrvatski branitelji ostvarili u Domovinskom ratu, Hrvatsku državu, našu Domovinu i slobodu hrvatskom narodu. Zato su hrvatski branitelji najveći junaci u povijesti Hrvatske. Čestitam svima koji su danas dobili Plaketu. Hrvatski branitelji hvala vam za slobodu, a vašim poginulim prijateljima, suborcima, onima koji su izgubili živote na putu ostvarenja naše Domovine, neka im je vječna Slava i Hvala“.

Tekst: B.Kolarić

Foto: Smž

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here