Obilježen Dan branitelja Smž-e i 23. obljetnica akcije „Farkašić“

0
1050

U organizaciji veterana Gromova okupljenih u udrugu Urv 2. gbr „Gromovi“ i udrugu Crne mambe te u zajedništvu s drugim udrugama Smž-e  a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije 18. listopada 2014.g.  na svečan i dostojanstven način obilježena je 23. obljetnica akcije   „Farkašić“ i Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.  Obilježba je počela komemoracijom kod spomenika na Senjaku u Petrinji gdje su mnogobrojna izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće a vojno-policijski kapelan Matija Žugaj predvodio je molitvu za sve poginule, umrle i nestale branitelje. U crkvi Sv. Lovre služena je Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, Svetu Misu predvodio je vojno-policijski kapelan Matija Žugaj uz koncelebraciju prečasnog Josipa Samaržije upravitelja župe Sv. Lovre i velečasnog Josipa Karasa upravitelja župe Preobraženja Gospodnjega iz Petrinje.

U Novom Farkašiću održana je središnja obilježba akcije „Farkašić“ i Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije. Na početku obilježbe položeni su vijenci i zapaljenje svijeće kod spomenika poginulim Gromovima kod društvenog doma. Vijence su položile obitelji poginulih branitelja, mnogobrojna izaslanstva  braniteljskih udruga, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH brigadir Mato Hucaluk,  predstavnici županije koje je predvodio zamjenik župana Zdenko Vahovec, predstavnici gradskih vlasti Zagreba,  Petrinje, Kutine, Općine Lekenik, predstavnici 1. mb „Tigrovi, 2. mb „Gromovi“,  PU Sisačko-moslavačke, političke stranke,  i mještani sela.

Na svečanosti obilježbe predsjednik udruge veterana Gromova umir. puk. Željko Ćubela pozdravio je sve nazočne, zaželio dobrodošlicu te kao sudionik vremena dao kratki osvrt na samu akciju Farkašić. Isto tako pozvao je sve razine vlasti da imaju osjećaj za braniteljsku populaciju i da nikada ne dopuste da žrtva hrvatskih branitelja padne u zaborav a pogotovo žrtva onih koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države. S  prigodnim riječima nazočnima su se još obratili predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskoga rata Darko Dumbović, obnašatelj dužnosti župana Sisačko-moslavačke županije Zdenko Vahovec, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo i izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH brigadir Mato Hucaluk. Pjevački sastav i tamburaški sastav FA „Ivan Goran Kovačić“ svojim izvedbama uveličali su svečanost obilježbe.

(tekst i foto: B.Kolarić )

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here