Obilježen Dan branitelja Grada Siska

U Sisku se u utorak, 3. rujna 2019. godine obilježio Dan branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je Hrvatska vojska sisačku vojarnu Barutana Hrvatska oslobodila od  tadašnje agresorske JNA.

Svečanost obilježavanja započela je komemoracijama, molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima na trgu dr. Franje Tuđmana te kod središnjeg križa na Gradskom Groblju Viktorovac.

U bivšoj vojarni „Barutana“ potom je otvorena izložba ratnih fotografija iz Domovinskog rata autora Ivice Grgića „Bilješke u vremenu“. Svečanost je nastavljena svečanom akademijom na kojoj su dodijeljene plakete Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu.

Plaketu su dobila i dva pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi, posthumno poručnik Dubravko Pukšec prvi poginuli Siščanin u Domovinskom ratu i umirovljeni narednik Siniša Periček-Kvrga. Svečanosti obilježavanja nazočila je gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić-Baniček sa zamjenikom Ivicom Rendulićem i predsjednicom gradskog vijeća Ivanom Cindri, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te saborska zastupnica Željka Josić. Svečanosti su nazočili i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, predvođeni dopredsjednikom udruge Nenadom Bužanićem.

Foto: smž i D.M