Obilježavanje Petrinjskih “Dana sjećanja 1991. – 2020.”

0
1131

U sklopu obilježavana Petrinjskih “Dana sjećanja 1991. – 2020.”, u Petrinji.

Odali smo počast rujanskim žrtvama iz Domovinskog rata, spomenika masovnih grobnica Vila Gavrilović, Nova bolnica, Taborište, Marinka i Centralno groblje Petrinja,

Po završetku prisustvovali smo na otvorenje izložbe ratnih fotografija u galeriji “Krsto Hegedušić” s naglaskom na stradanja civilnih i vojnih žrtava Grada Petrinje i okolnih mjesta, kao i sakralnih i drugih objekata, a u organizaciji Matice hrvatske Petrinja, Udruge ratnih veterana – Veterani Domovinskog rata Grada Petrinje i POU Hrvatski dom Petrinja.

Petrinja, 16.09.2020. godine.

Sjećanje na 16. rujna 1991. započelo je jutros Svetom misom zadušnicom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile koju je u župnoj crkvi sv. Lovre predvodio petrinjski dekan i župnik župe sv. Lovre, Josip Samaržija u zajedništvu s ostalim svećenicima dok je kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku održana središnja komemoracija gdje je prigodnu molitvu prevodio Dragan Grizelj, župnik župe Svetog Bartola u Hrastovici i župnik župe Pape Ivana Pavla II.u Petrinji.

Nakon kratke molitve, uz polaganje vijenaca i svijeća kod spomenika, pročitana su imena svih 598 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata u gradu Petrinji.

Ispred udruge na obilježavanju ka izaslanstvo sudjelovali su Milan Sarač, Mirfad Duraković, Đuka Jerman i Nena Bužanić – potpredsjednik URV 2.gbr Gromovi, predsjednik URV 2.gbr Gromovi Sisačko-moslavačke županije.

Tekst: Nena Bužanić

Foto: Portal 53, PS-portal.eu, Siniša Vidović

http://portal53.hr/rujanski-dani-sjecanja-u-petrinji-svijece-cvijece-i-molitva-uz-spomen-obiljezja-masovnih-grobnica/

http://portal53.hr/ovih-598-imena-zasluzuje-da-im-drzavna-vlast-oda-duznu-pocast/

https://www.ps-portal.eu/2020/09/15/zlo-se-dogodilo-u-ovoj-ulici-veliko-zlo/

https://www.ps-portal.eu/2020/09/16/petrinjci-su-ljuti-nikad-niti-jedan-predsjednik-drzave-niti-sabora-a-ni-premijer-nije-osobno-dosao-odati-pocast-petrinjskim-zrtvama/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here