Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja

0
1073

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Republici Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu nad velikosrpskom agresijom u Domovinskom ratu. Vojno-redarstvena operacija „Oluja“ započela je 4. kolovoza 1995. godine, a 5. su kolovoza Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirani grad Knin.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, operacijom „Oluja“ je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Hrvatski branitelji – vojnici i policajci pod zapovijedanjem prvog predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana oslobodili su 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.  U ovoj operaciji živote je izgubilo 196 hrvatskih branitelja, a 1100 ih je bilo ranjeno. Na Banovini, na teškom i zahtjevnom bojištu udarna snaga Hrvatske vojske bila je 2. gardijska brigada „Gromovi“. Tijekom operacije poginulo je 20 hrvatskih vojnika, pripadnika 2. gbr.

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade prisjetit će se ovih slavnih i ponosnih dana, i sa zahvalnošću odati počast poginulim subraniteljima. Pozivamo članove URV 2. gbr „Gromovi“ i ratne veterane Gromove da se sukladno mogućnostima uključe u proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u svojim gradovima i općinama, a posebno na mjestima gdje će u obilježavanju sudjelovati Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

Obilježavanja 4. 8. 2013:

–          U spomen na svoga sumještanina, poginulog hrvatskog branitelja pripadnika 2. gbr „Gromovi“, bojnika Stjepana Hrvojića, Mjesni odbor Sela kod Siska i NK Hajduk Sela  na godišnjicu pogibije 4. kolovoza 2013. god. organiziraju sv. Misu zadušnicu i tradicionalni memorijalni nogometni turnir „Stjepan Hrvojić Pepo“. Na turniru tradicionalno sudjeluje  i nogometna momčad Gromova. Misa u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima počinje u  10,00 sati, a početak turnira na igralištu ŠNK Hajduk je u 13,00 sati.

–          Članovi Udruge i ratni veterani Gromovi iz Oklopne bojne, 4. 8. u 15,00 sati zapalit će svijeće za poginule subranitelje Igora Gustovića, na zagrebačkom groblju Markovo Polje u Sesvetama, a nakon toga na grobu Željka Vrabeca, groblje u Brdovcu pokraj Zaprešića, te će se u molitvi prisjetiti svih poginulih pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

Obilježavanja 5. 8. 2013:

–          Na proslavi Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja u Kninu, sukladno državnom protokolu sudjelovat će i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“

–          U Karlovcu će u organizaciji Hrvatske kopnene vojske i Karlovačke županije 5. kolovoza podno središnjeg križa na gradskom groblju Jamadol Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije položiti vijenac i zapaliti svijeću.

Sveta Misa služit će se u 10,30 u crkvi Gospe Snježne na Dubovcu

–          U organizaciji Grada Petrinje, u Petrinji će 5. kolovoza u 8,00 sati na sam Dan domovinske zahvalnosti predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ položiti vijenac i zapaliti svijeću prvo kod središnjeg križa na gradskom groblju Sv. Benedikta, a odmah nakon toga i  na Spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i svim poginulim braniteljima u obrani i oslobađanju Petrinje.

U 9,00 sati u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji bit će služena sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

U 11,00 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji (terasa caffe bara „Croatica“) okupit će se članovi Udruge i ratni veterani Oklopne bojne Gromova, ali i svi Gromovi koji su u mogućnosti doći, od kuda će automobilima otići do kapelice sv. Ilije Proroka (Gromovnika) u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

Nakon paljena svijeće i molitve u vojnoj kapeli odlazi se na nekadašnju crtu bojišta u Goru gdje će se zapaliti svijeće na spomen obilježjima poginulim Gromovima u operaciji „Oluja“. Potom se odlazi na spomen obilježje na mjestu pogibije pk. Predraga Matanovića i ostalih poginulih Gromova na tom dijelu nekadašnje bojišnice na istočnom ulazu u Petrinju.

Na kraju se odlazi na sisačko groblje Viktorovac gdje će na grobove poginulih Gromova u operaciji „Oluja“ i podno središnjeg križa za sve poginule branitelje zapaliti svijeće.

–          U organizaciji Grada Siska, u Sisku će 5. kolovoza u 8,00 sati podno središnjega križa na gradskom groblju Viktorovac, a potom u 8,45 sati predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ Podružnice Sisačko-moslavačke županije položiti vijenac i zapaliti svijeću na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u  parku dr. Franje Tuđmana.

–          U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana općine Rakovica u Karlovačkoj županiji, 5. kolovoza 2013. godine već tradicionalno će sudjelovati i URV 2. gbr Gromovi PKŽ.

Povodom ovoga blagdana bit će održani športski susreti i druženje branitelja gdje će s malonogometnom momčadi sudjelovati i URV 2. gbr „Gromovi“ PKŽ.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here