OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

0
596

Dana 30. svibnja 2023.god., Karlovačka Podružnica Gromova, obilježila je Dan državnosti, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije i Dan Hrvatske kopnene vojske, u gradovima Karlovac i Duga Resa.

U Duga Resi, Dan državnosti je obilježen paljenjem lampiona kod spomenika poginulim braniteljima ispred gradskog poglavarstva, ispred spomenika poginulim „Gromovima“ kod Učeničkog doma, te na zajedničkoj grobnici na gradskom groblju Sveti Petar. S izaslanstvom grada Duga Rese, predvođeno gradonačelnikom g. Tomislavom Boljar, bilo je izaslanstvo Karlovačke Podružnice Gromova, predvođeno predsjednikom g. M. Valentić te predstavnici 137. brg. HV i Udruge domobrana.

U Karlovcu je izaslanstvo Podružnice, prisustvovalo obilježavanju ispred Zapovjedništva Hrvatske Kopnene Vojske, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona pred spomenik poginulim braniteljima, nakon čega je služena Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca u ZHKoV-e koju je predvodio vojni kapelan Ivan Blaževac. Obilježavanju u Karlovcu su uz našu Podružnicu prisustvovali: zapovjednik
HKoV-e general pukovnik Boris Šerić sa suradnicima, zamjenik načelnika PU karlovačke g. Darko Bratić sa suradnicima, Udruge roditelja i obitelji poginulih hrv. branitelja predvođene predsjednicama g. M. Pavičič i g. A. Perak, izaslanstvo županije predvođeno županicom g .Martinom Furdek Hajdin, izaslanstvo grada Karlovca predvođeno gradonačelnikom g. Damirom Mandić, izaslanstvo grada D. Rese predvođeno gradonačelnikom g. Tomislavom Boljar, izaslanstvo sabora g. M. Bujević, te braniteljske Udruge spodručja Karlovačke županije kao i Karlovačka građanska garda.

Nakon toga svi zajedno su se uputili na prostor Vunskog polja u centru Karlovca, gdje su braniteljske udruge sa područja cijele županije obilježile Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije, koji je bio humanitarnog karaktera (za centarSuvag). Tijekom događanja na Vunskom polju, pripadnici SJP „Grom“ iz Karlovac su prikazali vježbu za sve prisutne, OS RH su imale TT Zbor, JVP Karlovac je prisutnima prikazala svoju opremu i vozila, HGSS je imao vrlo zanimljiv prikaz vježbe ( spuštanje ranjenika sa 10-terokatnice), te su održana sportska natjecanja u nogometu za braniteljske Udruge i djecu do 12 godina -nogometni klubovi.

Za sve prisutne posjetitelje je grad Karlovac pripremio i podijelio veću količinu hrane, koju su djelili pripadnici OS RH. U popodnevnimsatima na obilježavanje je stigao i ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved, koji se uz zupanicu g. M. F. Hajdin, gradonačelnika g. D. Mandića i jednog od organizatora g. J. Slaćanina iz Udruge SJP obratio nazočnima prigodnim govorom. Na centralnoj bini su tijekom dana prisutne zabavljali lokalni bendovi i
KUD-ovi, klapa MUP-a, a do duboko u noć je sve zabavila svojim koncertom
grupa Ličke Drvosječe.

Dražen Marčić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here