Obilježavanje Dana državnosti, Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije, Dana Hrvatske kopnene vojske i Blagdana Tijelova u Karlovačkoj županiji

0
164

 

U četvrtak 30. svibnja 2024.g., članovi Karlovačke podružnice „Gromova“, u gradovima Karlovac i Duga Resa, na dostojanstven način obilježili u Dan Državnosti, Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije, Dan Hrvatske kopnene vojske i blagdan Tijelova.

Dan Državnosti i Dan HKoV-e;

Obilježen je na način da je jedno izaslanstvo Podružnice zajedno s braniteljskim udrugama sa područja grada Duga Rese, te gradskim vijećnicima predvođeni gradonačelnikom g. Tomislavom Boljar, upalilo lampione pred spomenikom hrvatskim braniteljima u centru Duga Rese, pred spomenikom poginulim pripadnicima Gromova kod Učeničkog doma te na centralnom spomeniku na groblju Sv. Petar u Duga Resi.

Drugo izaslanstvo Podružnice je istovremeno ispred spomenika poginulim braniteljima kod Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, zajedno sa braniteljskim udrugama iz cijele Karlovačke županije, izaslanstvima Vlade i MORH-a predvođeno generalom zbora Josipom Lucić, Karlovačke županije, predvođeno županicom g. Martinom Furdek Hajdin, grada Karlovca predvođeno gradonačelnikom g. Damirom Mandić, i predsjednikom gradskog vijeća g. Marin Svetić, grada Duga Rese predvođeno dogradonačelnicom Katarinom Srakočić, izaslanstvom Hrvatske kopnene vojske predvođeno zamjenikom zapovjednika brigadnim generalom Valentin Skroze, izaslanstvom MUP-a predvođeno načelnikom PU Karlovačke g. Darkom Car, te Karlovačkom građanskom gardom položilo vijence i upalilo lampione.

Nakon što je završen dio ispred ZHKoV-e, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona, navedeno izaslanstvo se je uputilo u crkvu „Presvetog Srca Isusovog“  u GČ Novi centar, u Karlovcu, gdje je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački predvodio Svetu misu povodom Blagdana Tijelova. Po završetku Svete mise navedeni članovi Podružnice su u procesiji, ulicama grada Karlovca noseći barjak Udruge, zajedno sa mnoštvom vjernika se uputili nacionalno svetište „Sv. Josipa“ u GČ Dubovac, gdje su ponovno prisustvovali Svetoj misi koju je predvodio mons. I. Šaško.

Dan branitelja Karlovačke županije

Na Vunskom polju u Karlovcu je obilježen Dan branitelja KŽ, gdje su se tijekom cijelog dana okupljali mnogobrojni branitelji i civili, te se međusobno družili, a sa njima je bio i veliki broj članova i obitelji Karlovačke Podružnice Gromova koji su imali  svoj štand gdje su bili okupljeni. Za sve prisutne u nekoliko navrata su pripadnici Specijalne policije PU Karlovačke, članovi HGSS-a grada Karlovca te JVP grada Karlovca prikazali pokazne vježbe iz svoje domene. Pripadnici HV su imali TT Zbor, gdje su mnogobrojni branitelji i civili mogli razgledati i vidjeti bar dijelić onoga s čime raspolaže HV. Branitelji veterani su imali malonogometni turnir, a za limaće (pionire) nogometnih klubova sa područja županije je priređen malonogometni turnir koji je privukao također veliki broj gledatelja, te su svim limaćima koji su učestvovali na nogometnom turniru podijeljene medalje od strane županice g. M. F. Hajdin i gradonačelnika g. D. Mandića. Na velikoj pozornici tijekom cijelog dana su prisutne zabavljali razni pjevački zborovi i grupe, a navečer je do kasnih sati sve zabavio svojim koncertom i prigodnim pjesmama za branitelja Ivan Zak.

D.Marčić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here