Obilježavanje 30. obljetnice početka Domovinskog rata

PAKRAC – Ovogodišnje obilježavanje, od 25. veljače do 2. ožujka, organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika a bit će održano pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika a bit će održano pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Višednevno obilježavanje koje će biti održano uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera započinje u četvrtak 25. veljače u 18 sati digitalnom online izložbom „Pakračka ratna (pri)sjećanja“ koja će biti postavljena na internet stranicama: www.knjiznica-pakrac.hr i www.muzej-pakrac.hr

U petak 26. veljače od 18 sati će biti održan još jedan online događaj i to 2. Dječji festival domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“, za učenike osnovnih škola. Festival će biti emitiran na: www.ogs-pakrac.hr

Spektakularno će u Pakracu, na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, biti u ponedjeljak 1. ožujka u 20 sati kada će biti upriličeno paljenje „30 baklji pobjede“ kao simbol 30 godina od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Središnje obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata u RH biti će održano u utorak 2. ožujka.
Program počinje svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koja će u 10 sati biti služena u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Nakon svete mise će niz toranj župne crkve biti razvijena zastava RH dimenzija 20×1,5 metar, a u 11 sati predviđen je početak „Mimohoda pobjednika“. Za razliku od ranijih godina, ove će godine zbog važećih epidemioloških mjera u mimohodu sudjelovati samo 25 državnih zastava, a sudionici minohoda će imati i znatno kraću rutu, ulicom braće Radića, Vlade Laučana, hrvatskih velikana do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu bana Jelačića gdje će od 11:40 sati biti održano središnje obilježavanje, polaganje vijenaca i obraćanje uzvanika.

KRATKA KRONOLOGIJA DOGAĐANJA IZ 1991. GODINE

Stvaranju napetosti i otvorenom oružanom sukobu prethodila je odluka Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini donesena 22. veljače, te poništenje te neosnovane odluke od strane Ustavnog suda RH 28. veljače,
Tadašnji načelnik pakračkog SUP-a Jovo Vezmar je zapovjedio mobilizaciju
pričuvnog sastava ondašnje milicije mobiliziravši isključivo Srbe kojima je podijeljeno i oružje. Potom su razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i preuzeli nadzor nad policijskom postajom. Zgradu policijske postaje i općine okružili su, uz policajce srpske nacionalnosti, i naoružani civili. Sa policijske zgrade i općinske zgrade su pobunjeni Srbi skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Republike Srbije. Na zgradu Skupštine Općine su postavili i zastavu sa četničkim obilježjima.
Odlukom Predsjedništva SFRJ u sukob u Pakracu uključila se i JNA čije su oklopljene postrojbe poslane u Pakrac.
Odgovor je uslijedio već sljedećeg jutra kada su u Pakrac stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a. Pobunjeni policajci i civili su se povukli u obližnju šumu iznad Pakraca odakle su na postrojbe MUP-a otvorili vatru iz pješačkog naoružanje. Hrvatski specijalci su odgovorili i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH. Tijekom akcije ranjena su tri hrvatska policajca, a pripadnici MUP-a uhitili su 32 pobunjenika.

Ni pola godine kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih i najključnijih bojišta Domovinskog rata. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideologa da zauzmu grad i da Pakrac postane središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju.

IZVOR: https://slavonski.hr/grad-pakrac-obiljezavanje-30-obljetnice-pocetka-domovinskog-rata/