Obilježavanje 29. obljetnice pogiblje 13 hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

0
1015

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u Strugi Banskoj u Općini Dvor u nedjelju 26. srpnja obilježena je 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika u tome mjestu, gdje su hrabri branitelji zaustavili srpsku okupaciju naselja Pounja, a što je ujedno bio i prvi poraz srpskog agresora u Domovinskom ratu..

Tada je su prvo hrvatski redarstvenik Mile Blažević – Čađo, a za njim i Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili žrtvovati svoje živote. S potpornog zida iznad ceste Čađo, opasan eksplozivom, uz glasan povik ljudima u živom štitu: ‘Lezite’, zakoračivši prema oklopnom vozilu, bacio je bombe i time zaustavio daljnje napade. Svojim iznimnim herojskim činom u eksploziji je i sam raznesen, ali je privremeno zaustavio napredovanje neprijatelja. Sličan je pothvat izveo i Željko Filipović, koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu, javlja Hina u nedjelju 26. srpnja.

Počast nesebičnosti i smionosti

Izaslanstvo UDRUGE RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI zajedno sa Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije u zajedništvu odalo je počast poginulim hrvatskim redarstvenicima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, na komemoraciji sudjelovao je i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak, umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Sačić, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa suradnicima,  predstavnici Antiterorističke jedinice Lučko na čelu sa zapovjednikom Matom Bilobrkom, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, župan Ivo Žinić, predstavnici lokalnih vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori

“Ovdje ćemo uvijek i zauvijek prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću Čađi i njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovom nesebičnom i smionom naumu. Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresora –  zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici”, rekao je Božinović.

Bio je to, istaknuo je, prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg.

“I zato, brinimo jedni o drugima požrtvovno i suosjećajno, kako su to za vrijeme rata činili i hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji, bez čije empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge, ne bi bilo niti slobode za sve nas i naše buduće generacije”, poručio je Božinović.

Molitvu za poginule redarstvenike vodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, a priređena je i izložba “Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska”.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica, sudionike 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“.

Ti mladi sudionici s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića – „Da se ne zaboravi…”

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Damir Badanjek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here