Obilježavanje 29. obljetnice gradnje pontonskog mosta i osnivanja 36. inženjerijsko-pontonske bojne

0
861

 

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije odazvala se na poziv i sudjelovala je u obilježavanju 29. obljetnica gradnje pontonskog mosta i osnivanja 36. inženjerijsko-pontonske bojne u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata “Dabrovi” u Letovaniću je 2. listopada 2020. godine.

Sjećanje je to na most koji je postavila 36. inženjerijsko-pontonska bojna Hrvatske vojske, a koji je u listopadu 1991. godine imao važnu ulogu u spašavanju više od 20 tisuća ljudi koji su bježali iz Gline, Petrinje i ostatka okupirane Banovine pa je stoga i nazvan “MOSTA SPASA”

Most koji  je imao veliki značaj te 1991. godine za spas prognanika ali i za obranu tog malog dijela desne obale rijeke Kupe zvanog “GLINSKI ĐEP” koji se obranio i proširio u listopadu 1991. godine.

Obrana sela Nebojana i Dumača, kasnije “BITKE ZA NOVI FARKAŠIĆ” u listopadu 1991. godine i oslobađanje mjesta Donje, Srednje i Gornje Mokrice, Međurače, Vratečka, Slane i Glinske Poljane do kraja listopada 1991. godine u narednim godinama osigurao se MOSTOBRAN na desnoj obali rijeke Kupe što se kasnije pokazalo kao ključno u oslobađanju Banovine u VRO “OLUJA-95”.

Izvor i Foto: RADIO BANOVINA, Quirinus Portal

Tekst: Nenad Bužanić

https://www.radio-banovina.hr/29-godina-od-gradnje-mosta-spasa-u-letovanicu/

https://quirinusportal.com/2020/10/u-letovanicu-obiljezena-29-obljetnica-izgradnje-pontonskog-mosta/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here