Obavijest o održanoj konstituirajućoj sjednici povjerenstva za kontrolu rješenja

0
1503

Obavijest o održanoj konstituirajućoj sjednici povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina

Temeljem zaključka sa 23.sjednice Odbora za ratne veterane Hrvatskog Sabora od 23.prosinca 2014 godine , ministar rada i mirovinskoga sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr.med.sazvao je 15.travnja 2015 godine u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava konstituirajuću sjednicu povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina korisnicima mirovine iz članka 80.stavka 4.točaka 1.,a),b) i c) zakona o mirovinskom osiguranju

Na konstituirajućoj sjednici nazočili su: ministar rada i mirovinskoga sustava gosp. Mirando Mrsić,pomoćnica ministra gospođa Mirjana Rađenović,ravnatelj HZMO gosp.Srećko Vuković, saborski zastupnik gosp.Franko Vidović,saborski zastupnik gosp.Zvonko Milas,iz ministarstva rada i mirovinskog sustava gospođa Melita Čičak, iz HZMO gosp.Dražen Šlibar i gosp Neven Spetić.
Ispred braniteljskih Udruga: Tomo Medved,Vedran Černi, Stanko Bravić, Dragica Nikolić i Nedjeljka Balog.

Na navedenoj je sjednici gosp Neven Spetić predstavnik HZMO kroz prezentaciju upoznao nazočne o dosadašnjim aktivnostima vezanim za primjenu zakona o mirovinskom osiguranju te je između ostalo naglašeno: Korisnici kojima se mirovine razdvajaju prema članku 80.ZOMO su:Hrvatski branitelji, MUP i razminiranje, DVO, Hrvatska domovinska vojska, bivši politički zatvorenici,HAZU,IVS,SIV,Sabor i članovi Vlade,pripadnici bivše JNA,Savezni kadar,Tupljak i Azbest,Pomorski zakonik,sudionici NOR a i HVO.

Razdvajanje mirovina hrvatskih branitelja ostvarenih prema ZOPHBDR ili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO)a koje su povećane za 10 % do 30 % odgođeno je na 6 mjeseci, mirovine će se razdvojiti od 1.srpnja 2015, sa stanjem na 30.lipanj 2015 godine te će rješenja biti donesena do kraja kolovoza 2015 godine .

Kao razlog razdvajanje navedeno je da se isto provode radi potpune transparentnosti sustava financiranja mirovina temeljem utvrđivanja dijela svote mirovine koja se financira iz prikupljenih doprinosa na temelju navršenog staža osiguranja (radnog staža) i preostalog dijela mirovine do pune svote mirovine koji se financira izravno iz državnog proračuna.Naglašeno je da će je ukupna svota mirovine nakon razdvajanja biti nepromijenjena i isplaćivati će se kao jedinstvena svota kao i do sad.

Prema podacima HZMO od 01.01. do 15.04. 2015 izdano je 84000 novih riješenja,te da će postupkom razdvajanja na 30.6.2015 biti će obuhvaćeno oko 101.000 korisnika kojima je mirovina priznata ili određena prema posebnom propisu.

Zaključak :

Zaključak poverenstva je da će se sljedeće sjednice održati 22. i 29. travnja te je za raspravu potrebno pripremiti konkretne primjere mogućih negativnih utjecaja primjene zakona na korisnike .

Stoga se pozivaju korisnici koji su nakon izdanih novih rješenja o razdvajanju mirovina uvidjeli neke od negativnih posljedica primjene :

-Da je novim rješenjem umanjen ukupni iznos sume mirovine u odnosu na osnovno rješenje o umirovljenju (kada je korisnik umirovljen)

-Da su korisnici imali poteškoće u realizaciji kredita,odnosno drugih poteškoća sa bankama ili financijskim ustanovama.

-da im je novim rješenjem umanjen mirovinski staž u odnosu na osnovno rješenje o umirovljenju,

-druge poteškoće ili problemi izazvani izdavanjem novih riješenja o razdvajanju mirovina.

Navedeni konkretni primjeri potrebni su kako bi predstavnici branitelja na povjerenstvu potkrijepili stav o konkretnim posljedicama primjene zakona te predložili moguća rješenja u cilju zaštite prava hrvatskih branitelja.

U cilju realizacije gore navedenog molimo pokazatelje preslika novog rješenja o razdvajanju mirovine i osnovno rješenje o umirovljenju kada je korisnik umirovljen ,te konkretne pokazatelje vezane za druge posljedice primjene novog zakona o MO dostaviti do 24.travnja 2015 godine na email: 100posto.za.hrvatsku@gmail.com ili tmedved01@gmail.com.

Član povjerenstva

Tomo Medved

Izvor: http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/obavijest-o-odrzanoj-konstituirajucoj-sjednici-povjerenstva-za-kontrolu-rjesenja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here