Obavijest članovima obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te predstavnicima i članovima udruga iz Domovinskog rata

0
838

Pred nama je važan datum, 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na koji se prisjećamo tužne obljetnice i neizmjerne žrtve položene za slobodu koju danas živimo.

Kako bi primjereno vrednovali najvažnije datume naše povijesti te očuvali uspomenu i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji predstavljaju simbol otpora i zajedništva u Domovinskom ratu, Vlada Republike Hrvatske prošle je godine predložila novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kojim je 18. studenoga prepoznat kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ključan datum koji je simbol i koji je obilježio nastanak moderne i suvremene Hrvatske određen je neradnim danom kako bi svi mogli odati dostojan pijetet žrtvama, ali nažalost ove godine se, zbog nužnosti zaštite zdravlja, ne preporuča okupljanje većeg broja ljudi kako u Vukovaru, tako i u Škabrnji.

Odluku o načinu obilježavanja zajedno su donijeli članovi Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Grada Vukovara i Općine Škabrnja te predstavnici stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

HZJZ je izradio posebne preporuke vezane za obilježavanje Dana sjećanja vodeći računa da se svi programi koji se održavaju svake godine održe i ove, uz poštivanje epidemioloških mjera i sukladno zaključcima sa sastanka.

Nije preporučen organizirani dolazak u Vukovar i Škabrnju te sukladno tome, Ministarstvo hrvatskih branitelja ove godine neće organizirati, niti sufinancirati prijevoz.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, predstavnici lokalnog stožera civilne zaštite te gradonačelnik Grada Vukovara izvijestili su kako neće biti organiziranog smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se na način da neće biti angažirani pokretni sadržaji, a ostali će raditi do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Vezano za organizaciju same Kolone sjećanja ne preporuča se okupljanje više od 500 ljudi. Sudionici su obvezni nositi maske za lice ili medicinske maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru te se preporuča česta dezinfekcija ruku, za što će se osigurati dezinfekcijska sredstva.

Potrebno je održavati razmak između sudionika, a osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara.

Program paljenja svijeća 17. studenoga te program početka Kolone sjećanja 18. studenoga, ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice.

Posebno ističemo kako se za vrijeme svete mise na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata potrebno pridržavati mjera i stajati na označenim mjestima koja osiguravaju nužan razmak od dva metra između nazočnih.

Budući da program obilježavanja Dana sjećanja uključuje i obilježavanja koja se održavaju 19. studenoga i 20. studenoga (Borovo, Velepromet, Ovčara) njihova organizacija će se također prilagoditi ovim preporukama.

Hrvatski su branitelji bili odlučni i ustrajni u otporu velikosrpskom agresoru, a danas ova situacija od svih nas zahtjeva ustrajnost u zaštiti svog zdravlja i zdravlja svojih bližnjih. Obveza nam je sjećati se naših poginulih i nestalih i izraziti im pijetet, te sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata, a posebice Vukovara i Škabrnje pozivamo da u svojim mjestima zapale svijeće, poštujući epidemiološke mjere, te da na taj način izraze dostojanstveno poštovanje prema ovoj tužnoj 29. obljetnici.

IZVOR: https://branitelji.gov.hr/vijesti/obavijest-clanovima-obitelji-poginulih-nestalih-i-umrlih-hrvatskih-branitelja-hrvatskim-braniteljima-i-clanovima-njihovih-obitelji-te-predstavnicima-i-clanovima-udruga-iz-domovinskog-rata/3779

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here