Novac iz budućnosti za vojarnu 21. stoljeća u Petrinji

0
2302

  2010. sagrađeni objekti u petrinjskoj vojarni

 

Vlada je na 110. sjednici, održanoj u četvrtak, 22. kolovoza, i ujedno prvoj nakon ljetne stanke, Ministarstvu obrane dala novac iz proračuna za 2014. godinu, kako bi se mogao započeti posao izgradnje smještajnih objekata u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Radi se o nemalih 17.013.156,89 kuna, koliko nedostaje za zaključenje ovog građevinarskog posla. O tome je na sjednici Vlade govorio inače štedljivi i prilično restriktivan ministar financija Slavko Linić:

„Ministarstvo obrane je provelo postupak javne nabave za izgradnju smještajnih objekata u vojarni u Petrinji, i to u skladu s Uredbom o javnoj nabavi. Odabran je i izvoditelj, i procjena vrijednosti izgradnje je 42 milijuna i 13 tisuća kuna. U državnom proračunu za 2013. godinu osigurali smo 25 milijuna kuna sredstava, što znači da preostali dio sredstava bi bio isplaćen u toku 2014. Ali s obzirom na naš Zakon o proračunu propisano je da ako se opterećuje iduća godina Vlada mora dati suglasnost, pa Ministarstvo financija predlaže Vladi, s obzirom da je sve provedeno u skladu s procesom javne nabave, i da je to u planovima trogodišnjim Ministarstva obrane, da se da suglasnost.“

Kad Linić predloži, drugi dižu ruku, pa je ovaj prijedlog prošao glatko i bez rasprave.

Natječaj o kojem je govorio financ-ministar MORH je raspisao još 9. svibnja ove godine, a provodio se po pravilima ograničenog postupka. No posao je očito ispao za gotovo milijun eura skuplji od MORH-ove procjene – naime, u objavi natječaja stoji da je procijenjena vrijednost radova na izgradnji vojnih građevina i objekata – 36 milijuna kuna. Ta činjenica, koja nije bila pobliže javno objašnjena, zanimljiva je i s obzirom da posljednjih godina kriza u građevinarstvu svugdje ruši cijene gradnji – očigledno, osim po pitanju radova u okviru obrambenoga sektora.

Inače, vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji obnavlja se, više ili manje aktivno, već čitav niz godina. Ovaj je kompleks naveden u Dugoročnome planu razvoja OS RH iz sredine 2006. godine, u segmentu o planovima razvoja materijalnih resursa – za period od 2006. do 2010. godine kao dio prioriteta prve razine (smještajni kapaciteti), ali i druge razine (dopunski sadržaji), a onda opet među prioritetima druge razine (još dodatnih sadržaja) između 2011. i 2015. godine. Ta lokacija, svrstana u objekte za potrebe Hrvatske kopnene vojske, trebala je namjesto dugogodišnjih montažnih objekata dobiti nove zgrade, ne bi li poslužila kao zamjena za sad već davno prepuštene kapacitete u Varaždinu te Zrinu u Petrinji. To je i doba kada se spomenutu lokaciju počelo kititi i danas ponešto izlizanim nazivom “Vojarna za 21. stoljeće”, mjestom za koje se svojedobno pričalo da bi trebalo predstavljati kompleks u kojem će vojska i živjeti s obiteljima, ne bi li se time učinilo izlišnima odlaske s posla u ponekad i poprilično udaljene domove. S tim je pričama vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” dočekala i kraj prvog od navedenih planskih razdoblja – doduše, sa započetim tek manjim dijelom planiranih građevinskih zahvata.

Krajem 2010. godine dogotovljeni su prvi od novih objekata za smještaj vojnika, svaki s ukupno 44 spavaonice, 2 učionice i 8 ureda, da bi u proljeće 2011. godine tadašnji ministar obrane Božinović ponosno javnosti predstavio dva od ukupno 6 takvih planiranih objekata. Dok o gradnji ostatka tada najavljenih objekata posljednjih godina više nema ni glasa, spomenimo tek da bi moglo biti da se ponešto kreće po pitanju “dodatnih sadržaja”, budući je upravo u četvrtak MORH objavio i novi natječaj za izvođenje radova na „izgradnji prališta za BOV u vojarni ‘Pk. P. Matanović’“. Ovaj je postupak javne nabave također ograničen, a vrijednost radova procijenjena je na 1.700.000,00 kuna. Rok za dostavu ponuda traje do 9. rujna 2013. godine u 15 sati.

Lidija Knežević

 obris.org 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here